04.05.2024

Pardubice si připsaly cennou výhru nad Zlínem

FK Pardubice / David Haan

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Pardubic porazili doma v úvodním kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu Zlín 2:0. Východočeši rozhodli o důležitém triumfu v boji o udržení po změně stran, kdy se trefili Marek Icha a střídající Ladislav Krobot.

Svěřenci trenéra Radoslava Kováče vyhráli po čtyřech kolech a na 13. příčce tabulky mají čtyřbodový náskok na první barážovou pozici. „Ševci“ podruhé za sebou neuspěli, zvítězili v jediném z posledních 10 utkání nejvyšší soutěže a při bodové rovnosti s Karvinou klesli na poslední místo, které jako jediné znamená přímý sestup.

Pardubice doma v lize zvítězily teprve ve druhém z posledních 13 duelů a s 14 z celkových 31 bodů jsou tam nadále nejhorším týmem v sezoně. Před vlastními diváky zdolaly Zlín v nejvyšší soutěži po dvou porážkách a odskočily mu na šest bodů. Zlínští venku ve FORTUNA:LIZE zvítězili v jediném z posledních 17 odehraných zápasů a získali tam jen sedm z celkových 25 bodů v ročníku.

„Půl roku jsme čekali na výhru doma, bohužel tak to je. Jsme ale za to strašně šťastní. Tahle výhra pro nás moc znamená a hlavně pro diváky. Moc lidí dneska nepřišlo, ale těm, co přišli, bych chtěl poděkovat. Chválím celý tým, hrál velmi dobře. Byly tam samozřejmě zbytečné ztráty, ale k takovému zápasu to patří,“ zhodnotil pardubický trenér Radoslav Kováč v rozhovoru s Terezou Kubíčkovou.

Jak hodnotí utkání se Zlínem Marek Icha, který gólem pomohl Pardubicím k výhře? „Jsem hrozně rád, že jsem mohl týmu pomoct. Je to pro nás hrozně důležitá výhra. Věřili jsme v to, že to doma vyhrajeme. V kabině jsme určitě všichni spokojení a do dalšího zápasu jdeme v úplně jiném rozpoložení,“ uvedl.

Zlínu se zápas v Pardubicích nepovedl, prohrál 0:2. O první body v nadstavbě tak bude muset zabojovat v Karviné. „U prvního gólu jsme viděli, že tam byla nedůslednost. A to ovlivnilo chod toho druhého poločasu. Chtěli jsme hrát víc nahoru, ale soupeř se potom víc zatáhl a my neměli tolik možností. Momenty jsme si tam vypracovali, abychom vyrovnali na 1:1, ale bohužel to nerealizovali. Pak jsme dostali z brejku na 0:2 a to už je pak těžké otočit. To je fotbal a my musíme jít dál,“ uvedl zlínský trenér Bronislav Červenka.

FK Pardubice – FC Zlín 2:0 (0:0). Branky: 47. Icha, 85. Krobot.
Rozhodčí:
D. Černý – Podaný, Pospíšil – Všetečka. Žluté karty: P. Černý – Černín, Fantiš, González. Diváci: 2608.
FK Pardubice: Kinský – Icha, Halinský, Ortiz, Surzyn – Daněk (69. Sychra), Kissiedou (69. Tischler), Vacek (74. Donát), Hlavatý – Patrák (80. Krobot), Zlatohlávek (46. P. Černý). Trenér: Kováč.
FC Zlín: Dostál – Cedidla, Černín, Didiba, Bartošák (80. Načkebija) – Bužek, Janetzký (71. Tkáč) – Holík (71. Vukadinović), Slončík (46. González), Fantiš – Schánělec (61. Ikugar). Trenér: Červenka.

Dynamo gólem v nastavení urvalo výhru nad Bohemians

Fotbalisté Českých Budějovic ve skupině o záchranu porazili Bohemians 1905 2:1. Oba góly domácích vstřelil rakouský obránce Vincent Trummer, který si připsal premiérové branky v české nejvyšší soutěži. Nejprve v 26. minutě otevřel skóre a poté v poslední z pěti nastavených minut rozhodl. Za Pražany se před přestávkou trefil z penalty Jan Kovařík.

Českobudějovičtí v lize s Bohemians pošesté za sebou neprohráli, z toho popáté zvítězili. Dynamo protáhlo sérii bez porážky na pět kol a z posledního místa tabulky poskočilo na 14. pozici s náskokem dvou bodů na Karvinou a Zlín. „Klokani“ vyhráli v jediném z minulých pěti ligových duelů a zůstali jedenáctí. Na první barážovou příčku mají k dobru osm bodů.

SK Dynamo České Budějovice – Bohemians Praha 1905 2:1 (1:1).
Branky:
26. a 90.+5 Trummer – 38. Kovařík z pen. Rozhodčí: Berka – Machač, Leška – Pechanec. Žluté karty: Ondrášek, Lerch (trenér) – Matoušek, A. Kadlec, Kovařík, Kozák. Diváci: 4286.
SK Dynamo České Budějovice: Šípoš – Lazić (90.+5 Havel), Poulolo, Králik, Trummer – Čermák, Suchan, Hellebrand – Tranziska (73. Šigut), Alli – Ondrášek. Trenér: Lerch.
Bohemians Praha 1905: Soukup – A. Kadlec (81. Hrubý), Křapka, Vondra – Dostál, Hůlka, Beran, Shejbal (60. Puškáč) – Matoušek (60. Kozák), Kovařík – Ristovski (81. Jánoš). Trenér: Veselý.

Jablonec povedeným závěrem otočil duel s Karvinou

Fotbalisté Jablonce v prvním kole nadstavby ve skupině o záchranu porazili Karvinou po obratu v závěru 3:2.

O výhře domácích rozhodl v šesté minutě nastavení premiérovým gólem v nejvyšší soutěži střídající Matěj Náprstek. Slezané v utkání dvakrát vedli díky vlastní brance Haidersona Hurtada a po přímém kopu Jiřího Fleišmana, ale v první půli srovnal Vachtang Čanturišvili a v 89. minutě střídající Jakub Martinec.

FK Jablonec – MFK Karviná 3:2 (1:1).
Branky:
37. Čanturišvili, 89. Martinec, 90.+6 Náprstek – 36. vlastní Hurtado, 60. Fleišman. Rozhodčí: Machálek – Antoníček, Žurovec – Kocourek. Žluté karty: Polidar, Tekijaški, Hurtado, F. Souček – Svozil, Vlk (trenér). Diváci: 1843.
FK Jablonec: Fendrich – F. Souček, Tekijaški, Hurtado (79. Houska) – Čanturišvili, Hollý (74. Alégué), Hübschman (74. Náprstek), Černák – Polidar, Pleštil (46. Martinec) – Drchal (58. Nebyla). Trenér: Látal.
MFK Karviná: Holec (41. Ciupa) – Bergqvist, Svozil, Fleišman – Mikuš (79. Raspopović), Moses, Boháč, Ražnatović (84. Čurma) – Budínský (78. Čavoš), Ezeh – Regáli (79. Doležal). Trenér: Vlk.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME