20.04.2024

Sparta vyzve Baník, České Budějovice jedou do Teplic

FC Baník Ostrava

Redakce O2 TV Sport

FORTUNA:LIGA pokračuje svižným tempem, během následujícího víkendu přinese své 29. kolo. Sobotní superstudio s moderátorem Petrem Svěceným začne ve 14.30 hodin, odpoledne nabídne duel Sparty s Ostravou, večer pak Teplic s Dynamem.

V multidimenzi na O2 TV Fotbal můžete zhlédnout duely Jablonec–Zlín a Karviná–Bohemians. „Reportér David Nyč rozebere důvody čtyř proher Jablonce v řadě a reakci šéfa klubu Miroslava Pelty. Václav Drážek pohovoří o pozitivech pro Karvinou z minulého utkání v Ostravě,“ poznamenal Petr Svěcený.

Sobota 20. dubna od 15.00 hodin: AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava

Sparta, která prohrála jediné z posledních 15 kol, od dubna 2018 neprohrála v lize s Ostravou čtrnáctkrát po sobě a nebodovala s ní v jediném z posledních 19 zápasů nejvyšší soutěže. Doma v lize podlehla Ostravě v jediném z minulých 17 utkání a od srpna 2014 tam s ní neprohrála desetkrát za sebou, minule ji tam neporazila po sérii devíti výher.

„Baník má dobrý tým. Je to nepříjemný soupeř, což ukázal i v prvním vzájemném utkání na podzim, kdy jsme vybojovali vítězství 1:0. Před pár týdny změnili rozestavení, prezentují se ale obdobným stylem hry. Snaží se držet míč a opírat se o krátké přihrávky, což by nám mohlo vyhovovat,“ pronesl asistent trenéra Lukas Babalola.

Letenský celek doma ve FORTUNA:LIZE v této sezoně ve 14 duelech neprohrál a s 38 z celkových 70 bodů je tam nejlepším týmem v ročníku, ve dvou z uplynulých třech zápasů nejvyšší soutěže na svém stadionu remizoval.

„Být na druhé příčce samozřejmě nebylo příjemné, vždy chcete být první. Hlavní bylo udržet chladnou hlavu, přece jen jsme odehráli jen jedno nepovedené utkání, takže žádná panika rozhodně nebyla na místě.To se promítlo v dobrém výkonu na Bohemce, který nás dostal zpátky do čela,“ dodal. Spartě se po karetním trestu vrátí na lavičku trenér Brian Priske.

Ostrava neprohrála čtyři kola po sobě a sedm z minulých osmi. „Těšíme se na zápas na vyprodaném stadionu. Sparta v lize ještě v tomto ročníku doma neprohrála, je to pro nás výzva. Proč bychom nemohli být první, kdo ji porazí? Respektujeme její kvalitu. Teď se střelecky daří Birmančevičovi, ale mají v ofenzivě i další velmi kvalitní hráče jako Kuchtu, Olatunjiho, Haraslína. Ale i my jsme dopředu nebezpeční a máme tam svou kvalitu,“ prohlásil kouč Pavel Hapal.

Baník venku v lize čtyřikrát po sobě zvítězil a získala tam 25 z celkových 44 bodů v sezoně. „Dali jsme v posledních třech zápasech devět gólů a věřím, že jsme schopni se prosadit i na Spartě. Vím, že rivalita mezi kluby i fanoušky je velká. Ale musíme udržet nervy na uzdě a soustředit se na to, ať zápas zvládneme takticky,“ uzavřel kouč, který působil ve Spartě jako hráč i trenér.

Právě zmíněné čtyři jarní výhry Ostravanů na venkovních stadionech je jedním z témat předzápasových rozborů, své si jistě řekne také expert Miroslav Matušovič. „Určitě se vrátíme k výstavní trefě Ewertona z derby s Karvinou, U Sparty se zaměříme na výkony Veljka Birmančeviće,“ poznamenal Petr Svěcený.

Sobota 20. dubna od 18.00 hodin: FK Teplice – SK Dynamo České Budějovice

Teplice vyhrály tři z uplynulých čtyř vzájemných ligových zápasů, minule doma v lize podlehly Českým Budějovicím po dvou výhrách. „Co jsme doma ztratili s Hradcem, jsme získali výhrou v Mladé Boleslavi. Prostřední skupina je blízko, postup chceme potvrdit doma proti Českým Budějovicím. Lhal bych, kdybych řekl, že to nevnímáme, že se o tom nebavíme. Ale pravda leží na hřišti,“ uvedl Zdenko Frťala, trenér „sklářů“.

Severočeši, kteří minule zvítězili po čtyřech kolech, doma v lize minule prohráli po sedmi utkáních, v sezoně tam získaly 21 z celkových 35 bodů. „Už se nám vracejí marodi, je nás víc a víc. Spějeme do finále, máme to ve svých rukách, nechceme se ohlížet na ostatní týmy. Věřím, že po 90 minutách půjdeme ze hřiště spokojeni s tím, že cíl, který jsme si v tichosti dali, jsme splnili,“ navázal.

České Budějovice minule zvítězily po pěti kolech, v nejvyšší soutěži dvakrát za sebou neprohrály. „Věřím, že nás vítězství nad Libercem nakopne. Nevím, proč venku nevyhráváme, čím to je. Jestli je to domácí prostředí pro nás opravdu tak důležité, asi ano,“ řekl trenér Jiří Lerch.

Dynamo jako jediné venku v ligovém ročníku nezvítězily a s třemi z celkových 22 bodů je tam nejhorším týmem. „Co se týče těch venkovních zápasů, snažíme se změnit snad všechno. Já bych klidně šel i pěšky, kdyby to pomohlo,“ konstatoval.

„Těším se na úvodní dvojrozhovor s Radkem a Vojtěchem Šilhanovými, aneb otec a syn společně u jednoho přenosu,“ pousmál se Petr Svěcený, jenž následně bude zápas rozebírat s experty Petrem Mikolandou a Jakubem Podaným.

„Josef Švanda v minulém utkání Teplic s Mladou Boleslaví zaznamenal dvě asistence, dostane se také na vítězný gól českobudějovického Jana Suchana proti Liberci,“ dodal s tím, že reportér Radek Šilhan vyzpovídá trenéry Teplic i Českých Budějovic.

Sobotní program FORTUNA:LIGY

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME