22.04.2022

Extraligové finále se stěhuje do Prahy. Předzápasový program startuje už v 17.45 hodin na O2 TV Sport

HC Sparta Praha / Jakub Pláteník

Redakce O2 TV Sport

Za stavu 1:1 na zápasy pokračuje v pátek série mezi Třincem a Spartou o zisk titulu hokejového mistra. Samotné utkání začíná v 18.30 hodin, studio na O2 TV Sport o 45 minut dříve.

Pátek 22. dubna: HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec

Sparta v úterý poprvé v sezoně porazila Oceláře, připravila jim první porážku v letošním play off a nyní věří, že v domácím prostředí naváže na svou neporazitelnost. Ve vyřazovacích bojích totiž doma zvládla všech šest utkání.

Sparta vyhrála šestnáct z posledních devatenácti zápasů. „Opět to bude boj. Narazily na sebe týmy, které chtějí vyhrát. Třinec je obrovsky silné mužstvo, myslím si, že nás čeká stejný boj jako v Třinci,“ řekl trenér Pražanů Josef Jandač.

Pražané vyhráli doma desetkrát za sebou. Naposledy neuspěli v O2 areně 20. února, kdy podlehli Vítkovicím 2:3 po samostatných nájezdech. „Série se dostane před jinou atmosféru. Třinec umí ale zahrát stejně doma i venku a myslím si, že i my jsme schopni zahrát dobře. Prostě si to rozdáme a uvidíme. Jsou to vyrovnané zápasy a mohou rozhodnout maličkosti,“ podotkl třiapadesátiletý kouč.

Sparta díky úternímu úspěchu vyhrála ve vzájemných zápasech poprvé po sérii pěti porážek. „Bude to velmi těžké. Třinecký hokej je těžší hrát doma než venku. Oni ale hrají pořád stejně. Důsledně brání, čemuž se nechceme přizpůsobovat. Chceme hrát náš hokej, přečíslovat je a jejich obranu přehrát kreativitou, což se nám ve druhém zápase podařilo. Musíme takhle hrát i dál!“ pronesl pro www.hcsparta.cz brankář Július Hudáček, jenž se v průběhu vyřazovacích bojů stal týmovou jedničkou.

Finálové zápasy v Praze by měla sledovat nejvyšší návštěva v dosavadním průběhu play off. Nejvíce diváků zatím zavítalo na první semifinálový duel Sparty s Českými Budějovicemi, a to 15 089. Aktuálně je v předprodeji už jen několik stovek vstupenek ze sedmnáctitisícové kapacity O2 areny. „Doufám, že bude vyprodáno a využijeme domácího prostředí. Fanoušci nás poženou a bude skvělá atmosféra. Všichni se domů strašně těšíme,“ hlásil již v Třinci útočník Miroslav Forman podle sparťanského webu.

Oceláři vyhráli čtvrtfinále i semifinále 4:0 na zápasy, až ve druhém finále poprvé prohráli. Z nezdaru ale nedělají tragédii. Věří, že se ke třetímu titulu v řadě přiblíží v Praze. „Uvidíme, jak to bude po zápasech v Praze. Buď to bude vyrovnané, nebo někdo povede 3:1,“ pousmál se trenér Václav Varaďa.

Třinečtí hrají čtvrté finále v řadě a páté za posledních sedm let. Zažili různé scénáře. „V roce 2015 jsme s Litvínovem oba první domácí zápasy prohráli a nakonec došlo na sedmý zápas. Stát se může cokoliv a my uděláme maximum, abychom byli ve třetím zápase lepším týmem,“ poznamenal Varaďa a poukázal na sezonu 2014/2015, kdy Slezané nakonec skončili druzí po prohře 0:2 v závěrečném utkání ročníku.

I Varaďa očekává v O2 areně tvrdý boj. Oceláři venku vyhráli šestkrát za sebou, pokaždé to bylo o gól a třikrát z toho v nastavení. „Bude tam fantastická kulisa, ale my tam jedeme vyhrát zápas. Je těžké vytvářet si brankové příležitosti. Oba brankáři chytají extrémně dobře. Musíme vyhrávat osobní souboje, což se nám ve druhém zápase nedařilo,“ dodal pětačtyřicetiletý kouč.

„Mrkneme na video, poučíme se z chyb a další zápasy od nás budou úplně jiné. Nikdo asi nemohl čekat, že zase někoho přejedeme 4:0. Je to finále, bojovat se bude do posledního zápasu. Ale důležité je hrát náš hokej, tak jako v prvním zápase,“ navázal pro klubový web útočník Erik Hrňa.

„S oběma experty rozebereme zápasy v Třinci a rozdíl mezi prvním a druhým. Sparťané se blýskli spoustou bloků, ty zanalyzujeme. Skrze statistická čísla ukážeme, jak se proměňuje role třineckého Martina Růžičky,“ uvedl moderátor studia Jan Homolka s tím, že hostem druhé přestávky bude bývalý úspěšný útočník Sparty Jiří Zelenka.

Začátek studia: 17.45 hodin. Moderátor: Jan Homolka. Experti: Jakub Koreis a Jiří Tlustý. Komentátoři: Jan Velart a Tomáš Zetek. Reportéři: Tereza Kubíčková a Jan Hrabal.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME