15.05.2022

Mistrovská Plzeň zakončila zlatou sezonu vítězstvím nad Ostravou

FC Viktoria Plzeň

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté mistrovské Plzně na závěr sezony porazili v pátém kole ligové nadstavbové skupiny o titul Ostravu 1:0 a doma převzali pohár pro vítěze nejvyšší soutěže. O výhře rozhodl v závěru prvního poločasu z penalty Jean-David Beauguel, který se stal nejlepším střelcem ligového ročníku s 19 góly.

Svěřenci trenéra Michala Bílka zakončili ročník s 85 body, což je klubový rekord. Viktoria, která získala jistotu šestého titulu už ve středu, neprohrála 22. zápas po sobě a vyrovnala vlastní maximum v počtu ligových utkání bez porážky. To se Plzni povedlo podruhé – poprvé to bylo v období mezi koncem sezony 2016/2017 a úvodem ročníku 2017/2018.

Baník dnes naposledy vedl trenér Tomáš Galásek, od léta ho nahradí bývalý kouč Plzně a naposledy Sparty Pavel Vrba. Ostrava v nejvyšší soutěži neporazila Západočechy ve 26. duelu po sobě.

Plzeň zakončila sezonu vítězstvím 1:0 nad Baníkem a převzala pohár pro mistra ligy. „Na začátku jsme měli trošičku problémy, měli jsme hodně zraněných a dostávali jsme se do toho pomalu, ale jaro jsme měli vynikající,“ shrnul průběh ligového ročníku kouč Michal Bílek a v rozhovoru s Radkem Šilhanem poděkoval svým hráčům i kolegům z realizačního týmu.

K poháru Viktorii jako kapitán dovedl stoper Lukáš Hejda, který prožil i individuálně velmi vydařený ročník. „Kluci mi pomohli, cítil jsem se dobře. Když šlape tým, vždycky vylezou individuality, a my jsme jich měli víc. Sezonu jsme ale zvládli týmově a srdcem, toho si vážím,“ pochválil Hejda mužstvo. A co řekl o kouči Michalu Bílkovi?

Tomáš Galásek s posledním utkáním ligové sezony skončil na lavičce Baníku. „Jsem rád, že jsem k tomu mohl přičichnout jako hlavní trenér. Vyzkoušel jsem si to, je to cenná zkušenost,“ řekl po porážce 0:1 na stadionu Plzně. Viktorii také pogratuloval k zisku mistrovského titulu.

FC Viktoria Plzeň – FC Baník Ostrava 1:0 (1:0).
Branka:
42. Beauguel z pen. Rozhodčí: Starý – Hrabovský, Machač – Szikszay. Žluté karty: Beauguel – Chlumecký, Pokorný. Diváci: 11 293 (vyprodáno).
FC Viktoria Plzeň: Tvrdoň – Řezník (59. Holík), Santos, Hejda, Havel – Kalvach, Bucha – Kopic (59. Chorý), Sýkora (81. Čermák), Mosquera (74. Šulc) – Beauguel (74. Pernica). Trenér: Bílek.
FC Baník Ostrava: Budinský – Boula, Pokorný, Chlumecký, Fleišman – P. Jaroň, Budínský (63. Falta), Klíma (68. Smékal), Kuzmanovič (68. Šín), Buchta (76. M. Jaroň) – Almási (76. Boháč). Trenér: Galásek.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME