07.11.2021

Oksanen hattrickem řídil obrat Hradce v Pardubicích, Sparta přerušila sérii proher na ledě rivala, Třinec uspěl ve Vítkovicích

HC Dynamo Pardubice / Ladislav Adámek

Redakce O2 TV Sport

Spoustu jiskřivých zápasů nabídlo 23. extraligové kolo. Nejvíce diváků přišlo v Pardubicích na východočeské derby, které povedeným závěrem získal Hradec Králové. Sparta zastavila sérii proher, moravskoslezské derby získali Oceláři. V záchranářském duelu získali Kladenští důležité body ve Zlíně.

Pardubice ve východočeském derby ještě na startu 58. minuty vedly 3:1, jenže Hradec Králové při hře bez brankáře vstřelil dvě branky a vynutil si prodloužení, které v letošní sezoně neprohrává. To potvrdil už v čase 61:53 Ahti Oksanen, který dokonal hattrick a hlavně fantastický obrat. Mountfield zvítězil posedmé za sebou, upevnil si druhé místo a odskočil Dynamu na pět bodů.

„Fantastický. Ani nevím, kdy jsem hattrick vstřelil naposledy. Párkrát už jsem dal dva góly, ale na něj ani nevzpomínám. O to lepší pocit to je, když třetí gól byl navíc vítězným v prodloužení. V hokeji opravdu není lepšího pocitu,“ řekl finský střelec v královéhradeckých službách pro www.mountfieldhk.cz.

Sparta přijela do Brna s rozšířeným trenérským štábem o Miloslava Hořavu a se změnami v sestavě. Do brankoviště se vrátil Alexander Salák a v obraně se poprvé ukázala posila Maxim Matuškin. Právě on gólově nastartoval Pražany, kteří zdolali Kometu 5:2 a ukončili sérii osmi nezdarů. Znovu zářil nejproduktivnější hráč soutěže Erik Thorell, jenž zapsal další čtyři body. Před 7187 diváky ale rozhodl premiérový střelec Petr Hašek.

„Mám velkou radost. Ale hlavně z týmového výkonu. Zlomili jsme sérii po osmi porážkách, což je pro nás před repre pauzou velká vzpruha. Musíme si odpočinout, zabrat a vrátit se ještě silnější. Bylo důležité, že jsme se po vyrovnání nesesypali. Podařilo se nám rychle odskočit, byli jsme na koni a hráli jednoduchý hokej, což byl náš cíl,“ pověděl pro www.hcsparta.cz šťastný střelec.

Oceláři zvládli i druhé derby v nové sezoně, jako první překonali metu 50 bodů a upevnili si první příčku tabulky. Vítkovice sice po přesilovkové trefě Alexeje Solovjova vedly, třineckou otočku ale zařídili obránci, nejdřív rychle vyrovnal David Musil a ve druhé třetině rozhodl svým prvním gólem v sezoně Jan Zahradníček.

„Byl to těžký zápas. Vítkovice hrály dobře, my jsme měli štěstí, že jsme dali dva góly, i když jich mohlo být víc, ale zvládli jsme to. Bereme tři body, to je pro nás hlavní. Plnili jsme základní taktiku, kterou nám trenér dal. Taky rozhodlo štěstí, byly tam nějaké tyčky. Ondra Kacetl chytal výborně,“ komentoval výhru 2:1 střelec rozdílové branky pro www.hcocelari.cz.

Veledůležitý duel pro oba týmy pomýšlející na záchranu se hrál ve Zlíně. Beranům ale zápas s Kladnem vůbec nevyšel. Rytíři jim po výhře 5:1 utekli na šest bodů.

„Na jeden gól nemůžeme vyhrávat. Jsme křehcí, pokud dostaneme na 1:1, jak jsme dostali dnes, valná většina kluků to nedává psychicky. Odstoupíme od toho, co nás přivedlo k šancím. Měli jsme dát druhý gól, možná by utkání vypadalo jinak, ale to je kdyby byly… Celý tento týden byl obraz toho, že pokud se tým nedoplní hlavně v ofenzivní části, jestli nepřijdou tři, čtyři, pět útočníků, tak nevěřím, že tento současný tým je schopný dělat bodové série, které budou nutné, pokud bychom chtěli zamíchat kartami a dostat se aspoň na barážovou pozici,“ smutnil podle www.beranizlin.cz Luboš Jenáček, zlínský kouč.

Bílí Tygři v duelu s Olomoucí kráčeli k pohodové výhře, vždyť v 7. minutě vedli už 2:0! Jenže během 46 sekund náskok ještě v první třetině ztratili a ve druhé obdrželi čtyři branky od Hanáků. Petr Kváča byl dokonce vystřídán. Severočeši sice ve třetí třetině upravili skóre na 4:6, přesto bitvu o sedmou pozici v tabulce nezvládli. Olomouckou ostrostřelbu řídili tříbodový Jan Káňa a dvougólový Lukáš Kucsera.

„Úvod jsme sice neměli dobrý, ale důležité bylo, že jsme si i pomohli brankou v přesilovce a stav jsme tedy srovnali. Druhá třetina byla z naší strany snová, neboť jsme v ní vstřelili čtyři branky. Na konci z toho bylo ještě drama. Jsem velice rád, že jsme před pauzou naplno bodovali. Chtěl bych klukům poděkovat a zároveň pogratulovat. Vážíme si, že jsme dneska proměnili tři přesilovky, což je pochopitelně skvělá zpráva,“ hodnotil povedené představení Zdeněk Moták, trenér Olomouce.

Přes osm let čekaly České Budějovice na výhru proti Mladé Boleslavi. Ta navíc měla formu, vyhrála čtyři zápasy v řadě. Jenže hned po první minutě skóroval Michal Vondrka a přestože Bruslaři srovnali krok, tak ve druhém „poločase“ se trefovali pouze hosté. Výborný zápas odchytal Jan Strmeň – v brance Motoru zneškodnil 25 z 26 střel domácích. O své nominaci se přitom dozvěděl až v den utkání.

„Jsou to cenné a důležité body, ještě, když jsme přijeli v okleštěné sestavě. Ale ukázali jsme sílu týmu. Do zápasu jsme šli jako do každého jiného. A to tak, že chceme vyhrát. To se nám povedlo. Byl to super týmový výkon. Obrovská obětavost a chuť vyhrát,“ prohlásil českobudějovický brankář pro www.hcmotor.cz.

Litvínov dokázal po pěti letech zvítězit v Plzni. V polovině zápasu vedl o čtyři branky a nakonec se musel strachovat vítězství. To ale uhájil. „Nebyli jsme lepším týmem. Spíš bych řekl, že jsme dnes byli určitě šťastnější. Z naší strany nějaké měřítko snese akorát druhá třetina, ale jinak byla Plzeň lepší. Můžeme považovat za velké štěstí, že si odsud odvážíme tři body,“ pronesl litvínovský Petr Straka pro www.hcverva.cz po výhře „Chezy“ 4:3.

Souhrn nedělního programu 23. kola hokejové extraligy

HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK 3:4 v prodl. (2:1, 1:0, 0:2 – 0:1).
Branky a nahrávky:
1. Říčka (Cienciala, Košťálek), 12. Camara (R. Kousal), 36. Camara (A. Musil, J. Mikuš) – 13. Oksanen (Blain, Jergl), 58. Oksanen (McCormack, Jergl), 60. Lamper (Kelly Klíma, Kevin Klíma), 62. Oksanen (Lalancette). Rozhodčí: Lacina, R. Svoboda – Šimánek, Zíka. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Diváci: 10 050.

HC Kometa Brno – HC Sparta Praha 2:5 (1:2, 1:1, 0:2).
Branky a nahrávky:
17. Krištof (Mueller), 33. Zaťovič (Mueller, Kučeřík) – 5. Matuškin (E. Thorell, R. Horák), 7. Chlapík (E. Thorell, Moravčík), 34. P. Hašek (Moravčík, D. Vitouch), 47. R. Horák (Matuškin, E. Thorell), 60. E. Thorell. Rozhodčí: Kika, Obadal – Lederer, Rožánek. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 7187.

HC Oceláři Třinec – HC Vítkovice Ridera 2:1 (1:1, 1:0, 0:0).
Branky a nahrávky:
11. D. Musil (A. Nestrašil), 32. Zahradníček (Martin Růžička, A. Nestrašil) – 9. Solovjov (Svačina). Rozhodčí: Hejduk, Stano (SR) – Ganger, Klouček. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 4721.

PSG Berani Zlín – Rytíři Kladno 1:5 (0:0, 1:2, 0:3).
Branky a nahrávky:
28. A. Zbořil – 34. Wood (Baránek), 40. Kubík (Dotchin, Plekanec), 43. J. Strnad (M. Filip, Melka), 57. Melka (J. Strnad), 59. M. Beran (Kubík). Rozhodčí: Hradil, Vrba – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 5312.

Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc 4:6 (2:2, 0:4, 2:0).
Branky a nahrávky:
2. Filippi (P. Jelínek), 7. Melancon (Gríger), 50. J. Vlach (A. Najman, Melancon), 52. Gríger (Kolmann) – 14. Řezníček (V. Tomeček, Krejčí), 15. J. Káňa II (J. Knotek), 24. J. Knotek (J. Káňa II, Ondrušek), 29. Krejčí (J. Káňa II, Nahodil), 30. Kucsera (Klimek), 34. Kucsera (Klimek). Rozhodčí: Pražák, Veselý – Gerát, Hynek. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:3. Diváci: 4547.

BK Mladá Boleslav – HC Motor České Budějovice 1:4 (0:1, 1:1, 0:2).
Branky a nahrávky:
27. P. Kousal (Ševc) – 1. Vondrka (M. Hanzl), 33. Chlubna (Valský), 57. Holec (Vráblík), 60. Pech. Rozhodčí: Šír, Micka – Frodl, Komárek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2772.

HC Škoda Plzeň – HC Verva Litvínov 3:4 (0:1, 0:3, 3:0).
Branky a nahrávky:
44. Kodýtek, 45. F. Suchý (Mertl), 60. M. Lang (F. Suchý, L. Kaňák) – 16. M. Chalupa (Latta), 25. P. Zdráhal (Estephan, Balinskis), 29. Zygmunt (Latta, Demel), 30. P. Zdráhal (P. Straka). Rozhodčí: Jeřábek, Kajínek – Ondráček, Axman. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 3335.

Nejbližší extraligové přenosy na O2 TV Sport

Čtvrtek 18. listopadu 2021 od 17.00 hodin: HC Motor České Budějovice – HC Kometa Brno.
Moderátor:
Jan Velart. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Jakub Koreis. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Pátek 19. listopadu 2021 od 17.00 hodin: HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Miloslav Gureň. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Čtvrtek 25. listopadu 2021 od 17.00 hodin: PSG Berani Zlín – HC Oceláři Třinec.
Moderátor:
Jan Velart. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Miloslav Gureň. Reportér: Jan Hrabal.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME