26.07.2022

Postup! Plzeň vyřídila doma Helsinky 5:0 a vyhlíží souboj s Tiraspolem

FC Viktoria Plzeň

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté plzeňské Viktorie v odvetě 2. předkola Ligy mistrů doma deklasovali HJK Helsinky 5:0, navázali na úvodní vítězství 2:1 a postoupili do další fáze kvalifikace. V první půlhodině vstřelili góly Luděk Pernica, Jan Sýkora a Lukáš Hejda, po změně stran se Sýkora trefil podruhé a konečný výsledek stanovil střídající Jan Kliment.

Úřadující čeští šampioni ve 3. předkole elitní soutěže narazí na Šeriff Tiraspol, jenž vyřadil Maribor. Plzeň začne v úterý od 19.00 hodin v jiném moldavském městě Kišiněvě. Tiraspol totiž leží v prorusky orientované separatistické oblasti Podněstří, kde se z rozhodnutí UEFA nemohou konat pohárové zápasy kvůli vojenské invazi Ruska na Ukrajinu. Odvetu v úterý 9. srpna 2022 odvysílá O2 TV Sport, úvodní výkop je naplánován opět na sedmou hodinu večerní.

Viktoria si současně zajistila minimálně účast ve skupině Evropské konferenční ligy a s tím spojený finanční bonus ve výši zhruba 75 milionů korun. Plzeň se do hlavní fáze pohárů vrací po tříleté absenci, naposledy hrála Ligu mistrů na podzim 2018.

Západočeši vyrovnali nejvyšší pohárové vítězství ve své historii. Stejným výsledkem v srpnu 2012 ve 3. předkole Evropské ligy doma rozstříleli Ruch Chorzów. Plzeň v evropských soutěžích doma neprohrála podeváté za sebou a z toho poosmé zvítězila. Naposledy v Doosan Areně podlehla Realu Madrid 0:5 ve skupině Ligy mistrů v listopadu 2018.

Plzeň má jistotu podzimní účasti ve skupinové fázi evropských pohárů. „Je to malinké uklidnění, ale chceme dál. Připravíme se na další zápasy, pokusíme se dál bojovat,“ prohlásil kouč Michal Bílek v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem.

Ústřední postavou domácího zápasu Plzně s Helsinkami byl Jan Sýkora. Záložník Viktorie přispěl k postupovému triumfu 5:0 dvěma trefami a jednou asistencí. „Už první dva kontakty s míčem se mi povedly, pak už jsem cítil, že to bude dobrý,“ liboval si. Co bylo podle něj klíčem k úspěchu?

A jak odvetu i celý dvojzápas zhodnotil kouč HJK? „Věděli jsme, že doma budou hrát jinak. Začali jsme dobře, ale pak jsme dostali laciné góly. K lepšímu výsledku dvojzápasu bychom potřebovali vyhrát doma a podat výkon na hranici svých možností,“ řekl Toni Koskela.

FC Viktoria Plzeň – HJK Helsinky 5:0 (3:0).
Branky:
21. a 73. Sýkora, 11. Pernica, 31. Hejda, 84. Kliment. Rozhodčí: Stavrev – Kostadinov, Lika (všichni Sev. Mak.). Žlutá karta: Hejda (Plzeň). Diváci: 10 810. První zápas: 2:1, postoupila Plzeň.
FC Vitkoria Plzeň: Staněk – Řezník (46. Holík), Hejda (62. Kaša), Pernica, Havel – Bucha, Kalvach – Kopic (77. Trusa), Sýkora, Mosquera (69. Pilař) – Chorý (63. Kliment). Trenér: Bílek.
HJK Helsinky: Hazard – Hoskonen, Tenho, Raitala – Browne, Peltona (72. Yli-Kokko), Hetemaj, Hostikka (80. Terho), Murilo (58. Soiri) – Radulović (46. Arajuuri), Abubakari (58. Serrarens). Trenér: Koskela.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME