08.10.2021

Reprízu semifinále urvala Sparta, Kladno schytalo výprask od Plzně

Bílí Tygři Liberec / Jiří Princ

Redakce O2 TV Sport

Hokejová extraliga pokračuje v kvapíkovém tempu. Šlágr pátečního programu byl k vidění v Liberci, kam zavítala Sparta, Vítkovice se poprvé představily doma, Plzeň dominovala na „kladenském ledě“.

Sparta udolala Liberec v nájezdech

Parádní podívanou nachystali aktéři pod Ještědem, kam zavítala pražská Sparta. Oba týmy za 65 minut vyslaly v součtu 74 střel. Hosté dvakrát vedli, Bílí Tygři dokázali vždy dorovnat. V nájezdech byli úspěšnější sparťané, jejich kapitán vsítil rozdílovou branku,

„Důležité vítězství pro Spartu. Z průběhu utkání by se nabízelo říci, že Sparta spíše ztratila, neboť měla více ze hry a kontrolovala ji. Liberec v ní zůstával hlavně díky výtečnému Petru Kváčovi, podal výborný výkon. Sparta získala bonusobý bod, Liberec ukázal částečně cestu, kudy do dalších zápasů – bod proti tak silnému soupeři může vnímat pozitivně. Pro větší uklidnění by ale potřeboval zapsat všechny,“ ohlédl se za atraktivním duelem Jakub Koreis, expert O2 TV Sport.

„Liberec vstoupil dobře do utkání, Spartu v prvních minutách zatlačil, ale nedokázal si vytvořit velkou šanci. Jakmile Pražané vstřelili prvníé gól, tak byla cítit velká křeč na hokejkách Bílých Tygrů. Na tom musí v Liberci zapracovat. Ono se to velmi lehce řekne, ale ve chvíli, kdy mužstvo prohrává, tak každý inkasovaný gól je obrovská rána pro sebevědomí a to se pak projevuje v samotné hře. Ukázalo se to třeba při samostatném nájezdu Dávida Grígera, jemuž se nepodařil blafák a v podstatě asi nevystřelil,“ doplnil ve svém hodnocení semifinálové reprízy.

Kladno–Plzeň 1:8

Ve svou kanonádu proměnila Škoda své vystoupení v Chomutově, kde „doma“ hraje Kladno. Po první třetině sice platil vyrovnaný stav, ve druhé ale modrobílí vstřelili tři branky, ve třetí dokonce čtyři. Pěti body (2+3) se blýskl plzeňský zadák Peter Čerešňák.

„Zlomový moment byl rychlý gól na 5:1 na začátku třetí třetiny, protože jsme jím eliminovali možný tlak soupeře, který by se chtěl vrátit do zápasu. Hráčům musíme za výkon poděkovat, bylo dobré, že jsme využívali přesilové hry,“ pochvaloval si plzeňský trenér Miloš Říha, po níž indiáni poskočili na páté místo tabulky.

Vítkovice se vrátily domů, body přenechaly Litvínovu

Vinou jiných sportovních událostí v Ostravar aréně nastoupily Vítkovice až v tento pátek poprvé na svém ledě. Zápas s Vervou se jim ale nepovedl, Litvínov zvítězil 4:1 a poprvé v tomto ročníku vyhrál dvakrát za sebou za plný počet.

„Navázali jsme na výkon z Českých Budějovic. Co bylo pro nás důležité, že jsme přečkali první třetinu. Vyhráli jsme ji a měli několik šancí, ale i domácí měli několik přečíslení. Jsme rádi, že jsme to zvládli. V třetí třetině jsme si to trošku zkomplikovali, ale posledních deset minut bylo dobrých,“ okomentoval cenný zisk kouč vítězů Vladimír Országh.

Motor vyhrál v Karlových Varech

Přestože Dominik Hrachovina obdržel dva smolné góly, podařilo se hokejistům Českých Budějovic zvítězit na ledě Energie. Jihočeši vedli 3:0, domácí snížili na 3:2 a poté 4:3, poslední slovo měli ale hosté. Sedmadvacetiletý brankář si při jednom gólu srazil puk do sítě, při druhém mu takto „pomohli“ rovnou dva spoluhráči.

„Měli jsme výborný vstup do utkání, kdy jsme disktovali tempo, měli jsme velice dobrý pohyb, vytvářeli si šance a dali z nich góly. Ve druhé třetině domácí přidali, snížili, ale ve třetí jsme hráli zodpovědně a našli cestu, jak zvítězit,“ řekl po výhře 5:3 Jaroslav Modrý, kouč Motoru.

Zlín se topí dál

Ne a ne a ne. Čtyři zápasy v řadě čekají Berani na bodový zisk, od začátku sezony nepoznali radost z tříbodové výhry. Proti Mladé Boleslavi se navíc neprosadil, Středočeši vyhráli na Zimním stadionu Luďka Čajky 4:0. S pěti získanými body ze 12 utkání jsou Valaši v tabulce poslední.

„Těžko se mi zápas hodnotí, protože snahu klukům nelze upřít. Měli jsme úvodní tlak, šance, možnosti. Bohužel nevím, jestli rozdávat klukům čokolády za góly nebo jak je motivovat. Klukům to zkrátka momentálně teď nelepí, není psychická pohoda. Nemáme nikoho, kdo by to vzal na sebe, zachoval chladnou hlavu a z vypracovaných šancí dal gól. Nepomůžeme si ani v přesilových hrách,“ litoval dočasný kouč Luboš Jenáček.

Třinec vydřel výhru v Olomouci

Poprvé vyprodáno bylo v nové sezoně na Hané, kam přijel mistr z Třince. Domácí sice svého protivníka přestříleli 35:27, Slezané se ale mohli opřít o skvělého Marka Mazance ve své bráně. David Krejčí sice odehrál takřka 26 minut, nebodoval však.

„Strašně těžké utkání. Byli jsem chvilkami pod velkým tlakem. Bylo tady skvělý publikum, plná hala, lidi tlačili domácí fantastickou atmosférou, ale my jsme splnili náš cíl. Přijeli jsme sem pro tři body, máme je,“ řekl pro www.hcocelari.cz po výhře 2:1 Milan Doudera, autor vítězné trefy.

Souhrn 12. kola hokejové extraligy

PSG Berani Zlín – BK Mladá Boleslav 0:4 (0:2, 0:0, 0:2).
Branky a nahrávky:
5. Kelemen (D. Šťastný, Fořt), 6. J. Stránský (Eberle, Bičevskis), 50. Kotala (Kelemen), 56. O. Najman. Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Malý, Pešek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 2290.

HC Olomouc – HC Oceláři Třinec 1:2 (0:1, 1:0, 0:1).
Branky a nahrávky:
25. Ondrušek (J. Káňa) – 6. Martin Růžička (Jaroměřský, Daňo), 53. M. Doudera (Martin Růžička). Rozhodčí: Lacina, Hejduk – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:8, navíc Kunc – Daňo oba 5 min. Využití: 1:1. Diváci: 5500 (vyprodáno).

Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha 2:3 po sam. náj. (0:1, 1:1, 1:0 – 0:0).
Branky a nahrávky:
27. Filippi (Šmíd, Faško-Rudáš), 47. J. Vlach (Rosandič) – 11. Chlapík (Konečný, Sobotka), 30. Z. Doležal (T. Pavelka, Chlapík), rozhodující nájezd Řepík. Rozhodčí: Kika, M. Sýkora – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 5948.

HC Vítkovice Ridera – HC Verva Litvínov 1:4 (0:1, 0:2, 1:1).
Branky a nahrávky:
45. Fridrich (Flick, Kalus) – 9. Kudrna (P. Zdráhal, Stříteský), 30. P. Zdráhal (Kudrna, Balinskis), 33. Hrbas (Kudrna, Estephan), 60. Estephan (F. Lukeš). Rozhodčí: Pešina, Vrba – Ganger, Klouček. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 4925.

Mountfield HK – HC Kometa Brno 3:0 (0:0, 1:0, 2:0).
Branky a nahrávky:
30. Cingel (F. Pavlík, Oksanen), 56. Lalancette (Gaspar), 58. Koukal. Rozhodčí: Šír, Mrkva – Frodl, Komárek. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 3828.

Rytíři Kladno – HC Škoda Plzeň 1:8 (1:1, 0:3, 0:4).
Branky a nahrávky:
16. Kristo (Plekanec, Baránek) – 6. Čerešňák (Blomstrand, G. Thorell), 25. G. Thorell (Blomstrand, Dzierkals), 29. Čerešňák (G. Thorell, Kaňák), 30. Kodýtek (Schleiss), 41. Dzierkals (Blomstrand, Čerešňák), 42. Bulíř (G. Thorell, Čerešňák), 53. Bulíř (Čerešňák), 57. Kodýtek (Jiříček). Rozhodčí: Pražák, J. Ondráček I – J. Ondráček II, Špůr. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:5. Diváci: 2107.

HC Energie Karlovy Vary – HC Motor České Budějovice 3:5 (0:3, 3:1, 0:1).
Branky a nahrávky:
21. Flek (T. Rachůnek, Hladonik), 23. Koblasa (T. Hanousek), 37. Plutnar (Kohout) – 1. Pech (Šenkeřík, M. Hanzl), 8. Pech (Vráblík, Štencel), 16. D. Voženílek (Gulaš, Bindulis), 35. Gulaš (Abdul, Pech), 49. Holec. Rozhodčí: Hradil, R. Svoboda – Lederer, Zíka. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 2954.

HC Vítkovice Ridera – HC Verva Litvínov 1:4 (0:1, 0:2, 1:1).
Branky a nahrávky:
45. Fridrich (Flick, Kalus) – 9. Kudrna (P. Zdráhal, Stříteský), 30. P. Zdráhal (Stříteský, Kudrna), 33. Hrbas (Kudrna, P. Zdráhal), 60. Estephan (Hrbas). Rozhodčí: Pešina, Vrba – Ganger, Klouček. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 4925.

Předehrávka 14. kola, úterý 5. října 2021: Bílí Tygři Liberec – HC Motor České Budějovice 3:2 (0:1, 1:0, 2:1).
Branky a nahrávky:
40. L. Šmíd (Birner), 50. Vitásek, 57. Klepiš (L. Šmíd, A. Najman) – 19. D. Voženílek (Abdul, Percy), 59. L. Pech (Gulaš, Abdul). Rozhodčí: Hejduk, Obadal – Rampír, Bohuněk. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 4255.

Předehrávka 15. kola, úterý 5. října 2021: HC Dynamo Pardubice – PSG Berani Zlín 5:1 (1:1, 2:0, 2:0).
Branky a nahrávky:
11. A. Musil (Camara, Cienciala), 25. A. Musil (Camara, J. Kolář), 32. A. Musil (Cienciala), 43. Camara (R. Kousal, Hrádek), 55. Camara (Říčka, J. Mikuš) – 3. Köhler z trestného střílení. Rozhodčí: Hradil, Vrba – Axman, Kajínek. Vyloučení: 3:3, navíc Kubiš (Zlín) 5 minut plus do konce zápasu. Využití: 3:0. Diváci: 6953.

Nejbližší extraligové přenosy na O2 TV Sport

Čtvrtek 14. října 2021 od 17.00 hodin: HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň.
Moderátor:
Jan Velart. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Jiří Tlustý. Reportér: Jan Hrabal.

Pátek 15. října 2021 od 17.00 hodin: PSG Berani Zlín – HC Sparta Praha.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Miloslav Gureň. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Čtvrtek 21. října 2021 od 17.00 hodin: BK Mladá Boleslav – HC Olomouc.
Moderátor:
Jan Velart. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Jakub Koreis. Reportér: Tereza Kubíčková.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME