15.10.2021

Sparta vyhrála ve Zlíně, Dynamo uspělo na ledě mistra a vede extraligu

PSG Berani Zlín / David Peška

Redakce O2 TV Sport

Ke střídání na čele tabulky došlo v rámci pátečního programu hokejové extraligy. Pardubice získaly dva body v Třinci a posunuly se na její vrchol. V televizním utkání Zlín hostil Spartu a přes srdnatý výkon padl 1:4. V Olomouci padl jediný gól, Litvínov odjel z Hané s prázdnou. Obrat kola předvedl Hradec Králové a po výhře 4:2 nad Vítkovicemi vystoupal na druhou pozici.

Zlín stále čeká na výhru

Berani po 160 minutách hry skórovali, na bodový zisk ale trefa Oscara Flynna nestačila. „Návštěva byla velmi slušná, Sparta táhne. Fanoušci Zlína jsou věrní, věřím, že si najdou cestu na Zimní stadion Luďka Čajky i v dalších utkáních. Berani se snažili, bojovali, ale je vidět, že deka na nich je hodně velká. Bude jim trvat, než se z toho dostanou, ale na dnešním výkonu mohou stavět,“ řekl expert O2 TV Sport Miloslav Gureň.

„Věci, které jsme se v krátké době snažili do kluků dostat, v zápase byly. Proti nám však stál velmi kvalitní soupeř. Sparta si vytvořila spoustu možností, bez šancí na bod jsme ale rozhodně nebyli. Při naší žalostné koncovce si ovšem nemůžeme dovolit vzápětí po vyrovnání inkasovat. To zápas rozhodlo, stejně jako nevyužitá přesilovka pět na tři,“ ohlédl se za zápasem domácí kouč Luboš Jenáček.

Sparťané jsou spokojeni, vždyť vyhráli pátý soutěžní zápas v řadě! „Do utkání jsme vstoupili slušně. První třetinu jsme odehráli dobře a ve druhé části jsme ubránili dlouhou přesilovku soupeře pět na tři. Myslím si, že jsme v zápase byli o kousek lepší a zaslouženě jsme vyhráli,“ nechal se slyšet trenér Jaroslav Hlinka.

Pardubice udolaly Třinec v nájezdech a jsou v čele

Velmi zajímavý duel se hrál v třinecké Werk areně, kam dorazilo ambiciózní Dynamo. Robert Říčka dvěma góly v první třetině potvrdil postavení nejlepšího střelce extraligy. Oceláři ve třetím dějství srovnali krok, v desáté sérii samostatných nájezdech ale vystřelil druhý bod Východočechům Patrik Poulíček.

„Všichni jsme věděli, jak silný tým soupeř je. Přesvědčili jsme se o tom během zápasu, ale naše taktika nesla úspěch. Vedení jsme drželi do 47. minuty, poté Třinec vyrovnal. Díky naší bojovnosti a úsilí našich hráčů v prostoru před brankou jsme udrželi výsledek 2:2. V prodloužení byli domácí jasně lepší, nájezdy jsou o štěstí. My jsme za bonusový bod rádi a chtěl bych tímto hráčům poděkovat za jejich přístup,“ prohlásil asistent pardubického trenéra David Havíř po vítězství v nastavení.

„Snažili jsme se hrát dobře z obrany. Ráno nám vypadli dva hráči, na poslední chvíli jsme tak pozměnili sestavu. Jeli jsme trošku oslabení, ale myslím, že jsme hráli dobře a že jsme dobře bránili. I ten gól na 2:2 bylo takové nahození od modré čáry. Škoda, věřil jsem, že už to ubráníme,“ řekl dvougólový střelec Robert Říčka.

Gólová dieta v Olomouci

Jediná vstřelená branka rozhodla zápas na Hané, kam zavítal Litvínov. Ten byl sice střelecky mírně aktivnější, nedokázal se ale proti pevné defenzívě červenobílých prosadit. Rozdílovou trefu tak zaznamenal v 53. minutě Rostislav Olesz.

„Dnes jsme byli šťastnější týmem, protože zápas to byl opravdu vyrovnaný. Prvních dest minut od nás nebylo takových, jako bychom si představovali. Potom se to vyrovnalo a musím uznat, že Litvínov hrál výborně. Bylo to vyrovnané utkání, které rozhodla taková šťastná branka. Nevím, kolik z pěti takových pokusů by Rosťa Olesz trefil. To je hrozně těžké říct. Litvínov si potom vytvořil ještě dvě tři šance, které výborně chytil Kuba Sedláček. Asi všichni teď vidí, že chytá výborně. Je to pro nás opravdová pomoc a znovu máme dva vyrovnané gólmany. Pro nás trenéry je to dobré v tom, že je můžeme prostřídat,“ prohlásil po utkání trenér Jan Tomajko.

Mountfield otočil duel s Vítkovicemi a dotírá na čelo

Přestože hokejisté Hradce Králové prohrávali po první třetině o dva góly s Vítkovicemi, dokázali naplno bodovat. Dvěma trefami se blýskl Ahti Oksanen, po dvou bodech zapsali Radek Smoleňák a Aleš Jergl. Mountfield se tak dotáhl na rivala z Pardubic, ze druhého místa na něj ztrácí pouhý bod.

„Měli jsme špatný vstup do utkání, respektive Vítkovice hrály výborně. Potrestaly naše chyby, byly lepší. Nevím, proč to tak bylo, určitě to nebyl náš plán, ale rozjezd jsme měli pomalejší. Myslím si, že jsme se do toho postupně dostávali, už v závěru první třetiny jsme vyrovnali hru. Druhá třetina se nám vyvedla gólově. Zlepšili jsme pohyb, hru na kotouči, zápas jsme si vzali zpátky. Tato část zápasu rozhodla. Samozřejmě si výsledku vážíme, ale musíme dál pracovat s pokorou,“ řekl hlavní trenér Hradce Králové Tomáš Martinec.

Souhrn pátečního programu 14. kola hokejové extraligy

HC Oceláři Třinec – HC Dynamo Pardubice 2:3 po sam. nájezdech (1:2, 0:0, 1:0 – 0:0).
Branky a nahrávky:
13. Daňo (Martin Růžička, P. Vrána), 47. Marinčin (A. Nestrašil, M. Doudera) – 11. Říčka (J. Mikúš, Poulíček), 15. Říčka, rozhodující sam. nájezd Poulíček. Rozhodčí: Obadal, Stano (SR) – Hynek, Ganger. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 3550.

PSG Berani Zlín – HC Sparta Praha 1:4 (0:1, 1:1, 0:2).
Branky a nahrávky:
28. O. Flynn (T. Mikúš) – 13. Chlapík (D. Kaše), 29. Sobotka (D. Kaše, E. Thorell), 50. Moravčík (E. Thorell, Sobotka), 60. Polášek (Mikliš, Prymula). Rozhodčí: Lacina, Šindel – Zíka, Šimánek. Vyloučení: 4:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 3459.

HC Olomouc – HC Verva Litvínov 1:0 (0:0, 0:0, 1:0).
Branka a nahrávky:
53. Olesz (Navrátil, J. Knotek). Rozhodčí: Šír, R. Svoboda – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 4637.

Mountfield HK – HC Vítkovice Ridera 4:2 (0:2, 3:0, 1:0).
Branky a nahrávky:
25. Oksanen (Cingel, Smoleňák), 27. Smoleňák (Jergl, McCormack), 37. Oksanen (Lalancette, Kevin Klíma), 42. Jergl – 8. Bernovský (Chlán, J. Krejsa), 10. Kalus (R. Bondra). Rozhodčí: Jeřábek, Úlehla – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. Diváci: 3587.

Nejbližší extraligové přenosy na O2 TV Sport

Čtvrtek 21. října 2021 od 17.00 hodin: BK Mladá Boleslav – HC Olomouc.
Moderátor:
Jan Velart. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Jakub Koreis. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Pátek 22. října 2021 od 17.00 hodin: HC Motor České Budějovice – HC Oceláři Třinec.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Jan Velart a Tomáš Zetek. Expert: Roman Málek. Reportér: Jakub Koreis.

Pátek 29. října 2021 od 16.30 hodin: HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Miloslav Gureň. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME