11.03.2023

Baníku se oslava nepovedla, Spartě podlehl 0:3

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté pražské Sparty ve 23. kole FORTUNA:LIGY zvítězili v Ostravě 3:0 a posunuli se k čelu tabulky. Dvě branky ve Vítkovicích vstřelil Tomáš Čvančara, jednou se trefil Jan Kuchta.

Letenští v nejvyšší soutěži vyhráli pošesté za sebou. Trápící se Baník, který nastoupil v dobových dresech z roku 1923, naopak prohrál ve čtvrtém z posledních pěti kol a je na 12. místě. Ostravští v lize neporazili Spartu potřinácté za sebou, na jaře prohráli i třetí ligový zápas.

„Hodně jsme o tohle zápase mluvili, byli od začátku připravení, ukázali hlad a mentalitu, kterou po nich chceme, a udrželi to po celých 90 minut. Jsem pyšný na náš progres,“ hlásil spokojený Brian Priske v rozhovoru s Denisou Doležalovou.

„Chtěli jsme, aby se nám Baník přizpůsobil, první gól nám strašně pomohl a pak už jsme to měli v naší režii,“ pronesl Jan Kuchta. A jak na tom je v sázce s dnes dvougólovým Tomášem Čvančarou?

„Takové minely nás připraví o celý zápas. Byli jsme děraví vzadu, na mužstvu leží deka a za každou chybu inkasujeme. Bohužel nejsme schopní dát gól a vždy inkasujeme jako první z hloupých chyb,“ shrnul Pavel Hapal, co Ostravany trápí.

FC Baník Ostrava – AC Sparta Praha 0:3 (0:2).
Branky:
20. a 51. Čvančara, 17. Kuchta. Rozhodčí: Orel – Paták, Antoníček – Hocek. Žluté karty: Sanneh, Klíma, Bitri, Tijani – Čvančara, Sadílek, Minčev. Diváci: 13 099.
FC Baník Ostrava: Laštůvka – Sanneh (65. Juroška), Bitri (65. Boula), Pojezný, Fleišman – Cadu, Klíma (83. P. Jaroň), Kaloč, Šín (65. Kuzmanović), Plavšić – Almási (65. Tijani). Trenér: Hapal.
AC Sparta Praha: Kovář – Vitík, Ladislav Krejčí II, Sørensen – Mejdr (46. Wiesner), Sadílek (72. Laci), Kairinen, Zelený – Čvančara (63. Minčev), Kuchta (72. Daněk), Haraslín (80. Jankto). Trenér: Priske.

Sigma nedala šanci Dynamu

Fotbalisté Olomouce porazili doma České Budějovice 3:0. Hanáci na jaře po šesti remízách ukončili čekání na vítězství, navíc v nejvyšší soutěži neprohráli podeváté za sebou.

Klíčový okamžik duelu přišel v 55. minutě, kdy dostal červenou kartu českobudějovický Lukáš Čmelík. V 59. a 63. minutě se v přesilovce dvakrát trefil Jan Vodháněl a v 69. minutě přidal pojistku Antonín Růsek.

Hanáci navázali na zářijovou výhru 3:0 z Českých Budějovic a dostali se na páté místo neúplné tabulky. Olomouc tak prodloužila sérii domácí neporazitelnosti na sedm ligových zápasů. Dynamo prohrálo po třech utkáních, venku nezvítězilo pošesté v řadě.

„Jsme rádi, že jsme prolomili remízovou sérii. Je to obrovská úleva i proto, že naši fanoušci na domácí výhru dlouho čekali. Vítězství se ale nerodilo lehce,“ přiznal kouč domácích Václav Jílek.

SK Sigma Olomouc – SK Dynamo České Budějovice 3:0 (0:0).
Branky:
59. a 63. Vodháněl, 69. Růsek. Rozhodčí: Radina – Mokrusch, Kotík – Adámková. Žluté karty: Sláma, Ventúra, Israel – Hora. Červená karta: 55. Čmelík (České Budejovice). Diváci: 1620.
SK Sigma Olomouc: Stoppen – Navrátil, Pokorný, Beneš (18. Greššák), Sláma (74. Zmrzlý) – Breite, Ventúra – Vodháněl (74. Přichystal), Pospíšil, Zorvan (46. Zifčák) – Růsek (84. Israel). Trenér: Jílek.
SK Dynamo České Budějovice: Šípoš – Sladký, Broukal, Havel, Skovajsa (68. Matoušek) – Čavoš, Čermák (46. Hellebrand) – Adediran (78. Penner), Hora, Potočný (78. Škoda) – Zajíc (46. Čmelík). Trenér: Nikl.

Zlín sahal po výhře v Brně

Fotbalisté Zlína doma remizovali s Hradcem Králové 2:2. „Ševci“ počtvrté za sebou nevyhráli, přesto se v neúplné tabulce posunuli na předposlední místo o skóre před Pardubice, které mají zápas k dobru. Východočeši protáhli venkovní sérii bez porážky na čtyři utkání a jsou na sedmí.

Zlín poslal do vedení v páté minutě Vachtang Čanturišvili, na jehož gól odpověděl ve 38. minutě Matěj Koubek, ale v nastavení první půle domácím vrátil náskok Libor Kozák. O druhé vyrovnání "Votroků" se postaral v 72. minutě střídající Daniel Vašulín. Domácí v závěru dohrávali bez vyloučeného Jakuba Koláře. Hradce Králové v lize popáté za sebou se Zlínem neprohrál.

„Jsme si vědomi naší situace, potřebujeme vyhrávat, jinak se nebudeme posouvat v tabulce výš. Nedokážu posoudit, zda-li to byl nejslabší výkon na jaře. Ale berte to tak, že Hradec hrává výborně venku, což dnes dokázal. Byl fotbalovější a přesnější,“ poznamenal Pavel Vrba, kouč Zlína.

„Pro nás je remíza důležitá z toho důvodu, že jsme body urvali na hřišti týmu, který bojuje o záchranu. Z matematického hlediska je to dobré, ale jinak mám smíšené pocity. Dvakrát jsme prohrávali, byli jsme nedůrazní ve vápně, i proto, že improvizujeme v obraně. Zlín toho využil, komplikovali jsme si to. Byli jsme ale dominantní s míčem, domácí urputně bojovali a nám se podařilo to aspoň srovnat. Sahali jsme po vítězství, mohli jsme to překlopit, což by bylo pro domácí kruté. Remízu přijímám,“ navázal královéhradecký Miroslav Koubek.

FC Trinity Zlín – FC Hradec Králové 2:2 (2:1).
Branky:
5. Čanturišvili, 45.+5 Kozák – 38. Matěj Koubek, 72. Vašulín. Rozhodčí: Berka – Kříž, Hádek – Petřík. Žluté karty: Kolář, Rakovan. Červená karta: 90. Kolář (všichni Zlín). Diváci: 2088.
FC Trinity Zlín: Rakovan – Cedidla, Simerský, Hlinka, Procházka – Kolář, Hrubý – Vukadinovič (85. Dramé), Slončík (53. Janetzký), Čanturišvili – Kozák (66. Balaj). Trenér: Vrba.
FC Hradec Králové: Reichl – Klíma, Kodeš, Čech – Gabriel, Kučera (46. Rada), Smrž, Harazim (60. Vašulín) – Kubala (90.+4 Pudhorocký), Matěj Koubek, Ryneš. Trenér: Miroslav Koubek.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME