14.03.2023

Haalandova pětigólová show: Citizens rozstříleli Lipsko

Manchester City

Redakce O2 TV Sport

Ve své galapředstavení proměnil Erling Haaland zápas Manchesteru City s Lipskem. Anglický velikán rozdrtil svého soupeře 7:0, dvaadvacetiletý Nor jako třetí fotbalista v historii vstřelil v jednom utkání Ligy mistrů pět branek.

Manchester City díky tomu deklasoval v osmifinálové odvetě Lipsko 7:0 a v součtu s úvodní remízou 1:1 pošesté za sebou postoupil do čtvrtfinále.

Dvaadvacetiletý norský kanonýr Haaland nastřílel všechny góly od 22. do 57. minuty, hattrick stihl už v úvodním dějství. Poprvé se prosadil z penalty, za dalších 78 sekund opět udeřil z dorážky hlavou poté, co De Bruyne napálil břevno. V nastavení prvního poločasu dokonal pátý hattrick v sezoně po zmatcích v obraně soupeře. Po změně stran zvýšil Gündogan, další dva zásahy přidal Haaland z dorážek ve vápně. V závěrečném nastavení stanovil konečný výsledek Kevin De Bruyne.

Haaland se zařadil do elitní společnosti, pět gólů v jednom duelu Champions League vstřelili už jen Lionel Messi v roce 2012 za Barcelonu a Luiz Adriano o dva roky roky později v dresu Šachtaru Doněck. V této sezoně zaznamenal už 39 soutěžních branek.

„Mám to v hlavě trochu rozmazané, góly si nevybavuju. Vzpomínám si, že jsem jen střílel a nepřemýšlel. Oslavy branek mě dost unavily. Je to velký večer. Jsem hrdý na to, že Ligu mistrů hraju. Tu soutěž miluju,“ řekl Erling Haaland v rozhovoru pro BT Sport.

„Erlinga a jeho schopnosti znám velmi dobře. Jakmile je blízko gólu, okamžitě po něm jde,“ prohlásil trenér Lipska Marco Rose, jenž Haalanda v minulé sezoně vedl v Dortmundu.

Úřadující angličtí mistři neprohráli ani osmý zápas v tomto ročníku Ligy mistrů a doma v soutěži od září 2018 nenašli přemožitele ve 24 duelech po sobě. Zároveň vyrovnali svůj nejvyšší triumf v Champions League, stejným poměrem před čtyřmi lety deklasovali v osmifinále jiný německý celek Schalke. „Musíme hrát na hraně svých možností každý zápas. Dnes jsme ukázali, že máme neuvěřitelné hráče a dovedeme doma předvést takové věci,“ uvedl Haaland.

Lipsko i tentokrát selhalo na stadionu City v obraně, předloni tam ve skupině prohrálo 3:6. „Vůbec jsme se nedostali do zápasu, je to moje zodpovědnost. Zvlášť špatně jsme bránili ve vápně. A to se nám stane v osmifinále Ligy mistrů... V porovnání s druhým poločasem v Lipsku změnil Manchester pár věcí v presinku, což jsme nečekali,“ konstatoval Rose.

Manchester City – RB Lipsko 7:0 (3:0).
Branky:
22. z pen., 24., 45.+2, 53. a 57. Haaland, 49. Gündogan, 90.+2 De Bruyne. Rozhodčí: Vinčić – Klančnik, Kovačić (všichni Slovin.) – Hernández (video, Šp.). Žluté karty: De Bruyne, Akanji – Henrichs, Werner. Diváci: 52 038. První zápas: 1:1, postoupil Manchester.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME