18.05.2022

Nenechte si ujít Final Four basketbalové Euroligy!

Turkish Airlines EuroLeague

Redakce O2 TV Sport

Nadcházejících dní se nemohou dočkat fanoušci basketbalu. Euroliga vyhlíží finalový turnaj, který hostí bělehradská Stark Arena pro 15 500 diváků. Všechny zápasy můžete sledovat na kanálu Premier Sport 2, přenosy obohatí svými komentáři Aleš Svoboda a expert Michal Ježdík.

Do Srbska se chystá úřadující šampion Anadolu Efes. „V této sezoně nepředvádí tak dobrý a kolektivní basketbal jako v závěru minulého ročníku. Navíc se musí prát se zdravotními problémy důležitých hráčů Simona s Beauboisem pro backcourt,“ uvedl komentátor Aleš Svoboda.

„Míra talentu, kterou však představuje nejlepší dvojice guardů v Eurolize ve složení Micić a Larkin, značí, že Efes nelze nikdy v žádné situaci podcenit. Turecký tým se bude chtít opřít také o svou vítěznou mentalitu a vysoké sebevědomí, kterým se rád prezentuje i jeho kouč Ataman,“ doplnil.

Nejpřekvapivějším účastníkem letošního Final Four je řecký Olympiacos. „Do turnaje pro čtyři nejlepší euroligové týmy se dostal poprvé po pěti letech,“ připomněl Svoboda.

„Stejně jako v základní části a v play off, i během final four se bude chtít spoléhat na skvělou obranu a také na rady kouče Bartzokase, který byl vyhlášen nejlepším euroligovým koučem této sezony. Na palubovce se bude chtít řecký kouč opírat především o duo Sloukas–Vezenkov. Druhý jmenovaný se měl dle mnohých stát nejužitečnějším hráčem soutěže na úkor Mirotiće z Barcelony,“ dodal.

Barcelona, loňský finalista, byla vnímána jako největší favorit na zisk trofeje pro letošního vítěze Euroligy. „Ačkoli byly její výsledky v základní částii v play off tu a tam kolísavé, i do bělehradského klání jdou Blaugranas jako největší kandidát na vítězství,“ prohlásil Aleš Svoboda.

Podle něj je výhodou Barcelony šíře a kvalita jejího kádru a také osobnost čerstvého nejužitečnějšího hráče soutěže Mirotiće, který sezonou prochází bez výraznějších výkyvů. „Jeho leadership a schopnost vzít na sebe odpovědnost, když je to potřeba, jsou pro katalánský celek ohromnou devízou,“ konstatoval.

Čtvrtým do party je Real Madrid. „Los Blancos mají za sebou velmi turbulentní sezónu. Nejprve to vypadalo, že budou nezastavitelní, ale potom se dostavila krize, která málem stála místo i trenérskou ikonu týmu, kouče Lasa,“ pronesl Svoboda.

Realu podle něj pomohl určitý řez kádrem, který odstavil dvojici Heurtel a Thompkins a odebral minuty často neefektivnímu Fernandezovi. „Tým se rozjel jak v ACB lize tak i v euroligovém play off a je z něj seriózní uchazeč o titul. Největší silou Los Blancos je bezesporu podkošová sestava, což je i jejich největší trumf do semifinále proti Barceloně,“ uzavřel.

Euroligové Final Four na Premier Sport 2

Komentátor: Aleš Svoboda. Expert: Michal Ježdík.

Čtvrtek 19. května 2022

Sobota 21. května 2022

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME