31.10.2022

Plzeň chce při rozlučce s letošní Ligou mistrů bodovat

FC Viktoria Plzeň

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté plzeňské Viktorie v úterý odehrají poslední utkání tohoto ročníku Champions League. Její soupeři, favorizované Barceloně, bude chybět největší ofenzivní hvězda Robert Lewandowski. Bohatý předzápasový program, který uvedou Petr Svěcený a Libor Bouček, startuje ve 20.00 hodin na Premier Sport 2.

Úterý 1. listopadu 2022: FC Viktoria Plzeň – FC Barcelona

Svěřenci trenéra Michala Bílka minulou středu utrpěli na stadionu Interu Milán debakl 0:4 a získali jistotu, že ve čtyřčlenné skupině skončí poslední. To se Západočechům při čtvrté účasti v elitní soutěži stalo poprvé, v letech 2011, 2013 i 2018 vždy obsadili třetí místo a kvalifikovali se do jarní fáze Evropské ligy.

Výsledek na Stadionu Giuseppe Meazzy současně znamenal postup Interu do osmifinále a vyřazení Barcelony, která překvapivě získala pouhé čtyři body, tři z nich za zářijový triumf 5:1 nad Plzní. Minule Katalánci doma podlehli suverénnímu Bayernu Mnichov 0:3.

Polský útočník Robert Lewandowski, jenž při zářijové výhře 5:1 nad Plzní vstřelil hattrick, kvůli problémům se zády dostal volno. „I když je Lewandowski výjimečný hráč, tak si nemyslím, že Barcelona bude slabší. Když se podíváte na všechna jména, která sem přijedou, tak je to obrovská kvalita. Asi by naši fanoušci chtěli Lewandowského vidět, protože se jedná o absolutní extratřídu,“ řekl plzeňský trenér Michal Bílek na tiskové konferenci.

Nemyslí si, že Katalánci bez svého nejlepšího střelce výrazně změní způsob hry: „Bude to asi pořád stejné, to znamená kombinační hra, hodně krátkých přihrávek a spoustu přihrávek za obranu.“

S Barcelonou nepřicestovali ani zranění obránci Ronald Araújo, Eric García, Andreas Christensen, Jules Koundé či Sergi Roberto. Kvůli karetnímu trestu nenastoupí kapitán a defenzivní středopolař Sergio Busquets. „Ani v defenzivě podle mě nebude soupeř slabší. Mají nesmírnou kvalitu na všech postech, u všech hráčů, které mají k dispozici. Určitě nás nečeká lehčí utkání jenom kvůli tomu, že někteří hráči nepřijeli,“ prohlásil Bílek.

Úřadující čeští šampioni, kteří ve skupině skončí na posledním čtvrtém místě, by se rádi rozloučili premiérovým bodovým ziskem. „Barça“ obsadí třetí místo, do osmifinále už postoupily Bayern Mnichov a Inter Milán. „Chceme dosáhnout dobrého výsledku a k tomu je samozřejmě potřeba, abychom hráli hodně aktivně s cílem vstřelit gól. Víme, že hrajeme poslední utkání ve skupině a zítra se udělá opravdu maximum pro úspěch,“ uvedl sedmapadesátiletý trenér.

Také Viktoria hlásí řadu absenci. Na marodce Západočechů zůstává klíčové ofenzivní trio Jan Kliment, Jan Kopic, Jan Sýkora a stoper Mohamed Tijani. V karetním trestu je křídelník Jhon Mosquera. „Sestava by mohla být stejná jako ve Zlíně (při sobotním ligovém vítězství 3:0). A pokud nebude stejná, tak bude jiná,“ žertoval Bílek.

„Když se podíváte na naši soupisku, tak tam není moc prostoru na velké změny. Máme spoustu hráčů mimo, takže to není pro nás úplně příjemná situace. Na druhou stranu všichni hráči, kteří jsou zdraví, tak jsou v plné síle a připraveni na hřišti odevzdat maximum,“ dodal plzeňský kouč.

Přestože fotbalisté Barcelony v úterním závěrečném šestém kole skupiny Ligy mistrů v Plzni už nehrají o postup, podle trenéra Xaviho Hernándeze je pro ně zápas proti Viktorii důležitý a prestižní. Kouč věří, že jeho svěřenci se s tímto ročníkem elitní soutěží rozloučí vítězně.

„Sice opravdu o nic nehrajeme, ale zápas je přesto důležitý. Chceme Ligu mistrů zakončit s dobrým pocitem a také se chceme dobře nastartovat na Evropskou ligu. Je to i důležitá šance pro další hráče, kteří se mohou ukázat a odehrát minuty navíc,“ řekl Xavi na tiskové konferenci.

„Pro nás je důležité v Plzni zvítězit a hrát dobře. Tak, jak jsme hráli předtím, možná s výjimkou zápasů s Bayernem. Zítřejší utkání je prestižní, jsme profesionálové, musíme do něj dát všechno a urvat dobrý výsledek,“ pokračoval dvaačtyřicetiletý kouč.

Podle něj barcelonští hráči musí mít motivaci v každém utkání: „Hrají za Barcelonu, která je pro mě nejlepším týmem na světě. To je obrovská motivace. Ten, kdo za nás hraje, musí ukázat, že si zaslouží být v týmu. Samozřejmě jsme si nepřáli tuhle situaci, že jsme nepostoupili v Lize mistrů. Ale hráči jsou profesionálové a je pro ně velké privilegium nastupovat za Barcelonu.“

Hostům bude v Plzni mimo jiné chybět hvězdný polský útočník Robert Lewandowski, jenž v zářijovém domácím duelu s Viktorií přispěl hattrickem k výhře 5:1. Nejlepšího střelce mužstva vyřadily lehčí problémy se zády. „Původně s námi měl jet, ale bolela ho záda, tak jsme ho nechali odpočinout, aby byl v sobotu (v lize proti Almeríi) připravený hrát,“ vysvětlil.

Premier Sport 2 nabídne bohatý předzápasový program. „Na úvod si připomeneme utkání Plzně s AS Řím v prosinci 2018, tehdy ji naposledy vedl Pavel Vrba, jeden z hostů našeho studia. Viktoria tehdy vyhrála 2:1,“ poznamenal jeden z moderátorů Petr Svěcený. Dalšími hosty jsou Miroslav Jirkal a Daniel Kolář.

Vladimír Grebennikov ve své reportáži připomene plzeňský zápas v Miláně. „Nemůžeme neopomenout vystoupení Západočechů na Camp Nou, kde v tomto ročníku prohráli 1:5,“ dodal Petr Svěcený s tím, že reportér utkání Radek Šilhan před utkáním pohovoří s asistentem trenéra Pavlem Horváthem.

Začátek studia: 20.00 hodin. Moderátoři: Petr Svěcený a Libor Bouček. Hosté: Pavel Vrba, Daniel Kolář a Miroslav Jirkal. Komentátoři: Jan Homolka a Aleš Svoboda. Reportér: Radek Šilhan.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME