28.01.2023

Překvapení na úvod jara: Plzeň doma padla s Hradcem Králové

FC Hradec Králové

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Plzně v úvodu jarní části první FORTUNA:LIGy doma překvapivě podlehli Hradci Králové 1:2. Západočeští obhájci titulu vedou neúplnou tabulku o dva body před druhou Slavií, která má k dobru nedělní zápas s Jabloncem.

Favorita poslal do vedení v duelu 17. kola už v šesté minutě Tomáš Chorý, ale krátce před pauzou odpověděl Vojtěch Smrž. V 72. minutě dokonal obrat Východočechů Petr Pudhorocký při svém debutu v nejvyšší soutěži.

Hradec Králové v lize uspěl po sérii tří porážek a poskočil na čtvrtou příčku. „Votroci“ vyhráli v Plzni ligový duel poprvé od 28. února 1999, před dnešním zápasem tam prohráli šestkrát v řadě.

„Je to obrovsky cenné vítězství, po sérii podzimních porážek jsme potřebovali zabrat. Myslím, že to je zasloužené. Neudělali jsme hned první standardku, ale pak jsme se dostávali do hry,“ pochvaloval si kouč Miroslav Koubek v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem.

„Před zápasem jsem byl nervózní, ale jak jsem přišel na hřiště, spadlo to ze mě. Je to jako z pohádky,“ líčil záložník Petr Pudhorocký, který se po svém zimním přestupu ze sparťanské rezervy do Hradce Králové hned dostal do základní sestavy Východočechů.

„Chtěli jsme do jara vstoupit dobře, ale nedá se nic dělat. Každý ztráta je nepříjemná, zvlášť doma, ale musíme se z toho poučit a připravit se na další zápas,“ vyhlásil Michal Bílek, trenér Viktorie.

FC Viktoria Plzeň – FC Hradec Králové 1:2 (1:1).
Branky:
6. Chorý – 43. Smrž, 72. vlastní Havel. Rozhodčí: Machálek – Hájek, Antoníček – Adámková. Žluté karty: Leibl, Ryneš (oba Hradec Králové). Diváci: 8135.
FC Viktoria Plzeň: Staněk – Holík (59. Kaša), Pernica, Jemelka, Havel – Bucha (75. Květ), Kalvach – Kopic (75. Durosinmi), Vlkanova (59. Vydra), Mosquera (79. Jirka) – Chorý. Trenér: Bílek.
FC Hradec Králové: Reichl (67. Bajza) – Klíma, Čech, Leibl – Kodeš, Smrž – Gabriel, Pudhorocký (90.+6 Harazim), Novotný – Ryneš, Matěj Koubek (90.+3 Kubala). Trenér: Miroslav Koubek.

Bohemians díky dvoubrankovému Puškáčovi přehráli Teplice

Fotbalisté Bohemians porazili doma 2:0 Teplice a v neúplné tabulce se posunuli na páté místo. Dvěma góly v 55. a 74. minutě rozhodl střídající útočník David Puškáč. Severočeši podlehli dnešnímu soupeři i podruhé v tomto ročníku a jsou dvanáctí.

Pražané v prvním utkání jarní části navázali na poslední domácí zápas se Zlínem (3:2) a před svými fanoušky vyhráli podruhé v sezoně. V roli hostů navíc zdolali na stadionu v Ďolíčku Pardubice. „Skláři“ prohráli venku počtvrté v řadě a na hřištích soupeřů jsou se čtyřmi body nadále druhým nejhorším týmem soutěže.

V základní sestavě Bohemians se chystal po takřka 15 letech k ligovému comebacku záložník Morávek, jenž se vrátil před sezonou z německého Augsburgu. Trojnásobný reprezentant ale těsně před začátkem z nominace vypadl, místo něj nastoupil ke 150. startu v nejvyšší soutěži Hála. Soutěžní premiéru za „Klokany“ si odbyli hosté z Plzně Čermák s brankářem Jedličkou, na druhé straně se v lize poprvé od začátku představil záložník Čičovský.

Domácí si výsledek bez problémů pohlídali a dnešního soupeře zdolali v lize v Ďolíčku počtvrté v řadě. Severočeši se střelecky neprosadili ani ve druhém vzájemném duelu sezony nejvyšší soutěže.

„První poločas nebyl podle našich představ, bylo to od nás málo. Proto jsme reagovali změnou rozestavení a střídáním. Ve druhé půli už jsme to zase byli my, vytvořili jsme si tlak, který postupně nabíral na obrátkách,“ potěšeně prohlásil kouč „Bohemky“ Jaroslav Veselý.

„Ve druhé půli nám hodně chyběl ve středu hřiště Kučera. Byl to třetí zraněný záložník, což se na naší hře projeví. Je to i o šířce kádru obou týmů, ale nechci se na to vymlouvat. Soupeř nás nepřehrál, ale na těžkém terénu a v prvním jarním zápase hrál jednoduchý fotbal, což se dalo čekat. Nám tohle nevyhovuje,“ zhodnotil prohru Jiří Jarošík, trenér Teplic.

Bohemians Praha 1905 – FK Teplice 2:0 (0:0).
Branky:
55. a 74. Puškáč. Rozhodčí: Hocek – Vodrážka, Váňa – Kocourek. Žluté karty: Gning, Jarošík (trenér, oba Teplice). Diváci: 3312.
Bohemians Praha 1905: Jedlička – Hůlka, Petrák, Křapka (36. Vondra) – Köstl, Jánoš (84. Jindřišek), Čermák, Kovařík (46. Puškáč) – Prekop (84. Matoušek), Hála (75. Dostál) – Drchal. Trenér: Veselý.
FK Teplice: Grigar – Vondrášek (4. Chaloupek), Knapík, Hybš – Hyčka (76. Radosta), Kučera (46. Dramé), Mareček, Urbanec – Čičovský (63. Sy) – Gning, Žák (63. Kodad). Trenér: Jarošík.

Slovácko zvládlo duel s Dynamem

Fotbalisté Slovácka zvítězili v 17. kole první ligy nad Českými Budějovicemi 1:0. Jedinou branku vstřelil v 70. minutě střídajicí Daniel Holzer.

Tým z Uherského Hradiště doma v lize bodoval naplno potřetí za sebou, vyhrál čtvrté z posledních pěti kol a v neúplné tabulce poskočil na šestou příčku. Jihočechům nevyšla soutěžní premiéra pod novou trenérskou dvojicí Marek Nikl, Tomáš Zápotočný a v nejvyšší soutěži prohráli čtvrtý z posledních pěti duelů. Od první barážové příčky je nadále dělí dva body, Jablonec navíc odehrál o utkání méně.

„Zápas nesl všechny znaky začátku sezony po zimní přípravě. Budějovice dobře bránily, my je museli dobývat. Jsme rádi, že jsme první zápas zvládli,“ řekl na tiskové konferenci trenér domácích Martin Svědík.

„Byly tam věci, s nimiž jsem byl spokojen, ale na spoustě dalších musíme ještě zapracovat. Jeli jsme sem s cílem uspět, ale proti silnému Slovácku se to nepovedlo,“ konstatoval kouč Dynama Marek Nikl.

1. FC Slovácko – SK Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0).
Branka:
70. Holzer. Rozhodčí: Všetečka – Hrabovský, Pečenka. Žluté karty: Vecheta, Kadlec – Hora, Králik, Broukal. Diváci: 2714.
1. FC Slovácko: Nguyen – Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška – Havlík, Daníček – Petržela (76. Duskí), Kohút (62. Kim Sung-pin), Brandner (62. Holzer) – Vecheta (87. Šašinka). Trenér: Svědík.
SK Dynamo České Budějovice: Janáček – Broukal, Havel, Králik, Skovajsa – Čolić, Čermák, Hellebrand (79. Matoušek), Hora – Potočný (87. Hais), Zajíc (62. Adediran). Trenér: Nikl.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME