27.05.2023

Sparta i přes prohru s Plzní slavila zisk titulu

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Sparty v závěrečném pátém kole ligové nadstavby prohráli doma s Plzní 0:1 a mírně si pokazili mistrovské veselí, které po skončení zápasu vypuklo na Letenské pláni.

Pražané měli už od úterý a minulého utkání jistotu titulu, který získali poprvé po devíti letech. Sobotní duel na zaplněné Letné rozhodl v 58. minutě jediným gólem Matěj Vydra.

Sparťané utrpěli první ligovou porážku od října a po 21 zápasech a tabulku ovládli se stejným bodovým ziskem jako druhá Slavia díky lepšímu postavení po základní části.

Západočeši se vítězně rozloučili s trenérem Michalem Bílkem, který po sezoně na lavičce Viktorie končí. Plzeňští vyhráli po šesti kolech a třech porážkách po sobě, na jejich konečné třetí příčce už to ale nic změnit nemohlo.

„Určitě nám na výsledku záleží, nesnášíme prohry a chtěli jsme i dnes vyhrát. Teď už ale můžeme slavit to, čeho jsme během celé sezony dosáhli. O titulu rozhodla skvělá parta, kterou hráči utvořili,“ uvedl Lars Friis, asistent Briana Priskeho. Co v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem řekl o Ladislavu Krejčím?

Brankář Matěj Kovář dovedl hned ve své první ligové sezoně Spartu k titulu a stal se nejlepším brankářem soutěže. „Nějaká vize při mém příchodu byla, ale to, jak to skončilo, je nad mé očekávání. Chtěl jsem vyhrát s klubem titul a povedlo se to hned první rok. Doufám, že tu budu pokračovat, je to na dobré cestě,“ naznačil.

Filip Panák si prošel náročným obdobím ve sportovním i soukromém životě, titul se Spartou je pro něj obrovské povzbuzení. „Už jsem moc nevěřil a pomalu jsem se loučil s kariérou. Jsem šťastný i za kabinu, Sparta to potřebovala a my jsme to dokázali. Většina lidí už nás odepisovala, byli jsme nalomení, jestli na to máme, strašně nám pomohl trenér. Kabina drží strašně při sobě, což je hrozně důležité,“ byl dojatý. A kdo bude nejvíc slavit.

Adam Karabec, který je ve Spartě od třinácti let, slaví největší úspěch kariéry v podobě titulu. „Od úterý jsme slavili, potřebovali jsme nějakým stylem zvládnout zápas. Není úplně ideální, že jsme to nezakončili vítězně, ale teď půjdeme oslavit titul a užijeme si to. Sezona to byla těžká, začalo se trénovat jiným stylem a než si všichni zvykli, chvíli to trvalo. Ale ve druhé polovině sezony se to potvrdilo,“ prohlásil.

Domácí rozlučka s Plzní Michalu Bílkovi nevyšla, sezonu ale Viktorka zakončila výhrou na Spartě. „Podzim byl vynikající, vedli jsme ligu, ale jaro se nám nepovedlo, což mě hrozně mrzí. Alespoň dnešní vítězství potěší. Na Plzeň budu vzpomínat jen v dobrém, odcházím s tím, že jsem s ní zažil jedny z nejkrásnějších trenérských chvil,“ těší ho.

AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:0).
Branka:
58. Vydra. Rozhodčí: Volek – Kříž, Pospíšil – Hocek. Žluté karty: Kairinen – Kalvach. Diváci: 17 593.
AC Sparta Praha: Kovář – Vitík (83. Čelůstka), Sørensen (46. Panák), Ladislav Krejčí II – Wiesner, Kairinen, Laçi, Zelený – Sadílek (65. Daněk) – Kuchta (83. Čvančara), Minčev (65. Mabil). Trenér: Priske.
FC Viktoria Plzeň: Staněk – Kaša, Hejda, Jemelka – Holík (75. Řezník), Kalvach, Bucha (75. Květ), Havel – Durosinmi (83. Mosquera), Vydra (82. Jirka) – Chorý. Trenér: Bílek.

Slavia se rozloučila se sezonou výhrou, zazářil čtyřgólový Jurečka

Fotbalisté Slavie v závěrečném pátém kole nadstavby na svém hřišti deklasovali Slovácko 4:0 a zakončili sezonu 17. domácí ligovou výhrou z 18 zápasů.

Čtyřmi trefami se proti svému bývalému klubu blýskl Václav Jurečka, který ke gólům z 24., 61. a 89. minuty přidal i proměněnou penaltu z 41. minuty. Reprezentační útočník 20. zásahem v sezoně o jeden gól předstihl dosud nejlepšího střelce soutěže Jakuba Řezníčka z Brna.

Na druhém místě Pražanů už se nic nemohlo změnit, naopak Slovácko se v posledním kole nedokázalo dostat na čtvrtou pozici a skončilo na pátém místě. Celku z Uherského Hradiště by k posunu na příčku zajišťující účast v předkole Evropské konferenční ligy stačila výhra, jelikož Bohemians 1905 doma podlehli Olomouci 0:1.

Slavia si v posledním kole s chutí zastřílela, se svými fanoušky se rozloučila výhrou 4:0 nad Slováckem. Čtyřmi brankami ji zajistil v ohromné fazoně hrající Václav Jurečka. „Celkově jsem s dnešním dnem spokojený, náš výkon byl zajímavý a atraktivní. Venca dal čtyři góly, až jsem musel z lavičky křičet, aby ho zastavili, jinak ho někdo koupí,“ hlásil Jindřich Trpišovský v rozhovoru s Radkem Šilhanem.

Václav Jurečka zakončil sezonu v obrovské formě. Slovácku nasázel čtyři branky, v rámci nadstavbové skupiny o titul se trefil dvanáctkrát a celkem má na kontě dvacet ligových tref. „Bylo cílem dotáhnout se na čelo tabulky střelců. Bavili jsme se o tom před zápasem, se štěstím to vyšlo,“ pronesl útočník, který v průběžném pořadí o gól přeskočil Jakuba Řezníčka. Má vůbec radost, že sezona končí?

Peter Olayinka se loučí se Slavií i českou ligou, od léta bude nastupovat za bělehradskou Crvenou Zvezdu. „Bylo úžasné hrát FORTUNA:LIGU. Jsem šťastný, že jsem mohl hrát za Slavii. Chci poděkovat spoluhráčům, trenérům, lidem z klubu i fanouškům. Navždy to zůstane v mém srdci, bylo to speciální,“ vyznal se v posledním pozápasovém rozhovoru v barvách klubu z Edenu.

Slovácko zakončilo sezonu vysokou porážkou v Edenu, Slavii podlehlo jednoznačně 0:4. „Od začátku jsem cítil, že to není ono, na soupeře jsme neměli. Se Slavií, Spartou i Plzní doma umíme hrát, ale venku se s tím neumíme poprat. Je to o mentální stránce týmu, vypadá to, jako bychom tu vždycky měli nohy v medu,“ hlesl Martin Svědík. Bude v moravském klubu pokračovat?

SK Slavia Praha – 1. FC Slovácko 4:0 (2:0).
Branky:
24., 41. z pen., 61. a 89. Jurečka. Rozhodčí: Všetečka – Hrabovský, Machač – Starý. Žluté karty: Kadlec, Vecheta (oba Slovácko). Diváci: 14 771.
SK Slavia Praha: Mandous – Douděra (72. Bořil), Holeš, Ogbu, D. Jurásek – Provod (72. Lingr), Oscar, Zafeiris (72. Pech), Olayinka (78. Šmiga) – Jurečka – Tecl (84. Van Buren). Trenér: Trpišovský.
1. FC Slovácko: Nguyen – Hofmann, Daníček, Kadlec – Brandner (46. Vecheta), Havlík, Trávník (87. Kudela), Doski (46. Kalabiška) – Holzer (81. Šimko), Mihálik, Juroška (67. Siňavskij). Trenér: Svědík.

Bohemians sice prohráli, přesto Ďolíček ovládly oslavy

Fotbalisté Bohemians 1905 navzdory prohře 0:1 s Olomoucí v závěrečném pátém kole ligové nadstavbové skupiny o titul vyrovnali čtvrtým místem své nejlepší umístění v historii samostatné nejvyšší soutěži a po 36 letech si zahrají evropské poháry. V souběžně hraném utkání jim k tomu pomohl debakl Slovácka 0:4 na Slavii.

„Klokani“ skončili čtvrtí od rozdělení Československa pouze v sezoně 2001/2002. Výše se naposledy umístili ještě ve federální lize v ročníku 1986/1987, kdy obsadili třetí pozici. V létě se představí ve druhém předkole Evropské konferenční ligy.

O triumfu Sigmy, která už před zápasem měla jistou šestou příčku, rozhodl v 87. minutě Vít Beneš. Hanáci zvítězili v nejvyšší soutěži v Ďolíčku po čtyřech zápasech.

Před utkáním nejstarší hráč soutěže a kapitán Pražanů Jindřišek převzal ocenění v anketě Ligové fotbalové asociace (LFA) pro osobnost ligy.

Ihned po závěrečném hvizdu naběhli na trávník diváci, kteří s hráči začali oslavovat nečekaně povedenou sezonu. Před rokem Bohemians zachránili prvoligovou příslušnost až v baráži s Opavou.

„Nechci nikoho adorovat, je to týmový úspěch. Není můj, ale hráčů. Musím poděkovat i fanouškům. Zaslouží si to za dlouhé čekání a hrůzy, které Bohemka v posledních dekádách prožila, kdy to tady několikrát bylo před krachem. Za tu věrnost si lidi trochu radosti zaslouží. Doufám, že jim uděláme radost i příští sezonu,“ prohlásil kouč „Bohemky“ Jaroslav Veselý.

Bohemians Praha 1905 – SK Sigma Olomouc 0:1 (0:0).
Branka:
87. Beneš. Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Hájek – Adámková. Žlutá karta: Vraštil (Olomouc). Diváci: 5812.
Bohemians Praha 1905: Valeš – Köstl, Křapka, Hůlka – Dostál, Jindřišek, Jánoš (61. Beran), Kovařík – Jan Matoušek (67. Drchal), Hála (68. Mužík) – Prekop (60. Puškáč, 79. Bartek). Trenér: Veselý.
SK Sigma Olomouc: Trefil – Vraštil (83. Kramář), Beneš, Zmrzlý – Chvátal, Pospíšil, Breite (73. Israel), Sláma (46. Pokorný) – Vodháněl (62. Fortelný), Navrátil (61. Zorvan) – Chytil. Trenér: Jílek.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME