12.11.2023

Sparta jede do Ostravy, Slavia do Olomouce

FC Baník Ostrava

Redakce O2 TV Sport

Velmi důležitá utkání týmů v horních patrech tabulky nabídne 15. kola FORTUNA:LIGY na O2 TV Sport. Superstudio s moderátorem Petrem Svěceným začíná ve 14.30 hodin.

Multidimenze O2 TV Fotbal přinese duel Plzeň–Slovácko. „Reportér David Nyč promluví o tom, proč je Slovácko nejméně produktivním týmem venku,“ poznamenal Petr Svěcený.

Neděle 12. listopadu od 15.00 hodin: FC Baník Ostrava – AC Sparta Praha

Na příjezd mistra se těší celý Moravskoslezský kraj. Pokladny vítkovické arény hlásí dávno „vyprodáno“. Fanoušci očekávají jiskřivý souboj odvěkých rivalů.

Ostrava prohrála jediný z posledních devíti ligových zápasů, doma ale třikrát po sobě nezvítězila. „Jsme rádi, že lidí o utkání mají takový zájem a doufáme, že společně s fanoušky odehrajeme dobré utkání. Samozřejmě jsme pozorně sledovali čtvrteční zápas Sparty s Rangers, ukázalo nám to, že i Sparta je zranitelná a mohl by to být i návod pro naše vzájemné utkání,“ řekl ostravský kouč Pavel Hapal pro www.fcb.cz.

Baník prohrál se Spartou ve třech z posledních čtyřech vzájemných utkání. „Vnímáme, že je to opravdu vysoce kvalitní mužstvo. Dopředu mají velikou sílu, je tam Haraslín, Kuchta, ale i další, mají i nejvíce nastřílených gólů v lize. Věřím ale, že se s tím dobře popasujeme, že hráči jsou dobře motivovaní a že to bude znát na našem výkonu. Chceme určitě být aktivní a donutit Spartu k chybám, což samozřejmě i ona nás, ale já doufám, že jich uděláme méně a získáme tři body,“ dodal.

Spartě se podařilo s Baníkem bodovat ve 13 zápasech za sebou, v posledním vzájemném klání v Ostravě dokázala zvítězit. „Když hrajete evropské poháry, tak samozřejmě trávíte na času více na cestách, než při přípravě na zápasy. Musíme se s tím vypořádat, jelikož to je to, proč chceme takhle hrát každou sezonu. Proto si s tím musíme poradit navzdory vzdálenostem,“ uvedl Lars Friis, asistent trenéra Sparty, pro web klubu.

Letenští prohráli jediný ligový duel této sezony. „Bude to náročné utkání, mají za sebou slušné výkony. Jsou silní zejména doma, kde se mohou spolehnout na podporu od fanoušků. Očekávám, že ostravská útočná trojice ukáže svou kvalitu. Jsme na to ale dobře připravení, abychom se jim postavili,“ nechal se slyšet.

„Naši fanoušci nemají konkurenci. Miluji atmosféru na Letné, i venku nám dávají své maximum. Naposledy v Ostravě svým fanděním zválcovali domácí kotel. Očekávám, že to tak bude i nyní,“ dodal.

„S expertem Antonínem Rosou zavzpomínáme na poslední výhru Baníku nad Spartou v dubnu 2018. Připomeneme si dvě branky Davida Buchty z utkání v Karviné, samozřejmě nesmíme nevzpomenout na nepovedený duel Sparty v Glasgowě,“ uvedl Petr Svěcený a dodal, že reportér Vladimír Grebennikov pohovoří s Pavlem Hapalem a Brianem Priskem.

Neděle 12. listopadu od 18.00 hodin: SK Sigma Olomouc – AC Sparta Praha

Hanáci jsou pět soutěžních zápasů neporaženi. Z posledních tří duelů však vždy vytěžili pouze bod. Nyní před sebou mají těžký kalibr. V neděli budou čelit Slavii Praha. „Každý, kdo český fotbal sleduje, tak ví, jak se Slavia dlouhodobě prezentuje. Je to silný, agresivní a běhavý tým, není to pro nás nic nového. Porazit se ale dá každý soupeř. V české lize ani pro Slavii není žádný zápas jednoduchý. Rozhodně se pokusíme o to, abychom vyhráli,“ řekl asistent olomouckého trenéra Jiří Saňák pro www.sigmafotbal.cz.

Sešívaní na Hanou jedou povzbuzeni čtvrteční výhrou 2:0 nad AS Řím v Evropské lize. Ve FORTUNA:LIZE naopak minulý víkend vůbec poprvé v této sezóně našli přemožitele, když v Edenu podlehli Plzni 1:2. „Recept v takových zápasech, kdy stojíte proti favoritovi, je většinou vždycky stejný. Je to o týmové souhře, o tom, aby v den D a v hodinu H všechno do sebe zaklaplo. Podobné to měla třeba Slavia proti AS Řím. Musíte předvést na více postech nadstandardní výkony na hranici svého potenciálu. To potřebujete k úspěchu, když nastupujete proti nejlepším,“ pokračoval Saňák.

Minulý rok v říjnu Sigma svého nedělního soupeře v domácím prostředí porazila 2:0. „Důležité bude, abychom byli efektivní a když si vytvoříme šance, tak je třeba je proměnit. Tak to bylo i v posledních dvou zápasech, kdy jsme měli více šancí než soupeř, ale neproměnili jsme a proto jsme jen remizovali. Proti Slavii bude důležité, abychom zvládli být pro ni nebezpeční,“ soudí Saňák.

Premiérový start za Sigmu si může připsat bývalý reprezentant Filip Novák „Na zápas už je nachystaný. Může hrát levého obránce i levého stopera, ve trojici nebo ve čtyřčlenné obraně. Otevírá nám to další varianty. Jak nastoupíme, to ještě uvidíme. Máme v týmu nějaké šrámy a uvidíme, jestli nakonec budou k dispozici úplně všichni hráči. Podle toho se pak rozhodneme,“ doplnil k zdravotnímu stavu týmu Saňák.

Slavia půjde do souboje na Hané posílena skalpem AS Řím 2:0. „Jedna věc je výsledek, který je skvělý, získali jsme skalp opravdu obrovského klubu. V naší éře je to možná vítězství nad největším klubem. Z tohoto pohledu je to opravdu dobré i do budoucna, bude se na to hodně vzpomínat. Ještě důležitější je ale cesta, kterou jsme k výsledku došli. Byl to přesně takový výkon, který jsme požadovali a potřebovali, plný emocí, nasazení a správné agresivity a nastavení, ať už u hráčů, realizačního týmu nebo fanoušků. Byl to krásný zážitek, na který určitě budeme vzpomínat a jsme za něj moc šťastní. Musíme to potvrzovat dál,“ přiblížil duel s italským týmem asistent trenéra Jaroslav Köstl pro www.slavia.cz.

Slavia prohrála jediné z posledních 14 vzájemných ligových utkání, v Olomouci vyhrála tři z posledních čtyřech zápasů. „U Olomouce je důležité, že u kádru dlouhodobě působí trenéři, kteří odvádí skvělou práci. To se potvrzuje i v téhle sezoně, i když teď mají výsledkový útlum, tak se drží v horních patrech tabulky. Je to odměna za práci, kterou odvádí. Složili velmi dobrý a zajímavý tým, takový mix starších i mladších hráčů. Nepříjemný soupeř, ale budeme tam chtít samozřejmě uspět, podat stejný výkon, jako jsme podali ve čtvrtek, abychom to na Moravě zvládli,“ navázal.

Vršovický celek v minulém kole prohrál s Plzní a utrpěl první porážku v ligové sezoně, v nejvyšší soutěži nebodoval po 16 zápasech. „Zápasy jsou tam ošidné, osahali jsme si to na vlastní kůži loni, kdy jsme po desáté minutě prohrávali 2:0. Nakonec jsme to horko těžko otáčeli, takže vstup do zápasu pro nás bude ohromně důležitý. Věřím, že se správně nastavíme, abychom tam uspěli,“ dodal.

Jedním z hlavních témat předzápasového studia bude návrat obránce Filipa Nováka do Olomouce. „Experti Zdeněk Folprecht a Petr Mikolanda řeknou své postřehy. U Slavie se zaměříme na Mojmíra Chytil,“ uzavřel Petr Svěcený s tím, že reportérka Denisa Doležalová vyzpovídá Václava Jílka i Jindřicha Trpišovského.

Nedělní program FORTUNA:LIGY

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME