23.05.2023

Sparta po bezbrankové remíze na Slovácku slaví 37. titul v historii

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Sparty se po devíti letech stali ligovými mistry. Letenští v předposledním čtvrtém kole nadstavby ve skupině o titul remizovali v Uherském Hradišti se Slováckem bez branek a už nemohou přijít o první příčku v tabulce.

Před závěrečným zápasem sezony mají svěřenci trenéra Briana Priske v čele soutěže tříbodový náskok před druhou Slavií a i v případě rovnosti s Vršovickými by se umístili výše vzhledem k vítězství po základní části.

Sparta coby stále nejúspěšnější český tým historie slaví celkově 37. titul a třináctý od rozdělení federace, ale první od roku 2014. Letenští si díky ligovému prvenství jako jediní zahrají v příští sezoně kvalifikaci Ligy mistrů a mají velkou šanci, že do ní vstoupí až ve 3. předkole. Sparťané ovládli nejvyšší soutěž hned v první sezoně pod dánským koučem Priskem. Vítěznou trofej Letenští převezmou až o víkendu po závěrečném kole doma s Plzní.

Slovácko remizovalo s Letenskými stejně jako v předchozím vzájemném duelu před měsícem, kdy se týmy rozešly 1:1. Celek z Uherského Hradiště i ve čtvrtém kole nadstavby uhrál nerozhodný výsledek a vzdálilo se mu čtvrté místo, na které ztrácí dva body. Sparťané protáhli sérii neporazitelnosti v lize už na 21 zápasů.

Sparta má po devíti letech mistrovský titul, ke kterému ji hned ve své první sezoně v Česku dovedl Brian Priske. „Jsem strašně šťastný. Ale tohle není o mně, to je o celé Spartě. Celý klub na to dlouho čekal. Byla to týmová práce, hráči si to za své výkony v posledních dvaceti pětadvaceti kolech zasloužili, ve druhé části sezony jsme byli nejlepší,“ hlásil dánský kouč v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem.

„Je to něco neskutečného. Byla to pro mě nejtěžší sezona v životě, spousta zvratů, ale ukázalo to, jak silní jsme. Jsme mistři, nejlepší v republice, Sparta se vrací na vrchol. Jsem na sebe i tým strašně hrdý,“ sypal ze sebe v emocích Ladislav Krejčí, kapitán Pražanů.

Jan Kuchta kvůli trestu za žluté karty nemohl na Slovácku nastoupit. Do Uherského Hradiště ale vyjel i tak, aby tým podpořil při posledním krůčku k mistrovskému titulu. „Byly to obrovský nervy, nemohl jsem to ovlivnit. Ale povedlo se, máme to v kapse! Jsem strašně rád, že jsem ve Spartě. Čas ukázal, kdo udělal chybu,“ rýpnul si.

Velký zápas to byl pro Lukáše Sadílka, který velký úspěch oslavil v den svých sedmadvacátých narozenin doma v Uherském Hradišti. „Hodně lidí mi to připomínalo, je to krásné. Zažil jsem tu loni pohár se Slováckem, teď tenhle titul… Každopádně si ho zasloužíme, je to výsledek celoroční práce,“ prohlásil záložník Sparty.

Slovácko doma remizovalo se Spartou a stále je ve hře o čtvrté místo, i když Bohemians v Plzni vyhráli a navýšili svůj náskok na dva body. „Víme o tom, ale jakási šance ještě žije. My se teď budeme soustředit na poslední zápas. Dnes to ale je hlavně o Spartě, chci jí pogratulovat,“ vzkázal letenskému týmu, kterému získaný bod stačil k titulu, trenér Slovácka Martin Svědík.

1. FC Slovácko – Sparta Praha 0:0.
Rozhodčí:
Radina – Podaný, Matoušek – Petřík. Žluté karty: Kim Sung-pin, Brandner, Hofmann – Karabec, Mejdr, Sadílek, Laci, Wiesner. Diváci: 8000 (vyprodáno).
1. FC Slovácko: Nguyen – Šimko, Hofmann, Kadlec – Siňavskij, Kim Sung-pin (71. Daníček), Havlík, Kalabiška – Brandner (85. Doski), Juroška (71. Mihálik) – Vecheta. Trenér: Svědík.
AC Sparta Praha: Kovář – Vitík, Panák, Sørensen – Mejdr (46. Wiesner), Laci, Ladislav Krejčí II, Zelený (77. Kamenović) – Sadílek – Minčev (84. Schánělec), Karabec (59. Daněk). Trenér: Priske.

Slavia otočila duel v Olomouci, přesto skončí druhá

Fotbalisté pražské Slavie po obratu zvítězili v předposledním čtvrtém kole ligové nadstavby ve skupině o titul v Olomouci 3:2, přesto ve druhé sezoně po sobě obsadí druhé místo.

Sigma proti Slavii vedla po šesti minutách po brankách Juraje Chvátala a Pavla Zifčáka 2:0. Obrat hostů nastartoval dvěma trefami v rozmezí 21. a 35. minuty Václav Jurečka, který zaznamenal v nejvyšší soutěži sedmý a osmý gól z posledních čtyř zápasů. Vítěznou branku vsítil v 67. minutě střídající Ondřej Lingr. Olomouc po čtvrté ligové prohře doma v řadě skončí šestá.

SK Sigma Olomouc – SK Slavia Praha 2:3 (2:2).
Branky:
2. Chvátal, 6. Zifčák – 21. a 35. Jurečka, 67. Lingr. Rozhodčí: Orel – Váňa, Hádek – Szikszay. Žluté karty: Zifčák, Ventúra. Červená karta: 78. Ventúra (všichni Olomouc). Diváci: 8166.
SK Sigma Olomouc: Macík – Vraštil, Beneš, Pokorný (85. Zorvan) – Chvátal, Ventúra, Breite, Pospíšil (56. Fortelný), Zmrzlý (72. Vodháněl) – Chytil (56. Kramář), Zifčák (46. Navrátil). Trenér: Jílek.
SK Slavia Praha: Kolář – Holeš (46. Provod), Ogbu, Ousou – Douděra (89. Olayinka), Hromada (46. Zefeiris), Ševčík, Oscar (90.+1 Schranz), D. Jurásek – van Buren (46. Lingr), Jurečka. Trenér: Trpišovský.

Bohemians vyhráli v Plzni a útočí na Evropu

Fotbalisté Viktorie v předposledním čtvrtém kole ligové nadstavby ve skupině o titul podlehli Bohemians 1905 0:2.

Domácí v nejvyšší soutěži protáhli sérii bez vítězství na šest utkání a potřetí za sebou prohráli. Už v úvodním poločase rozhodli o výsledku Martin Hála a Lukáš Hůlka. „Klokani“ v nadstavbové části poprvé vyhráli a navázali na březnový triumf 2:1 na stadionu Viktorie. Ta coby neúspěšný obhájce titulu skončí třetí.

Bohemians na čtvrtém místě, které rovněž znamená účast ve druhém předkole Evropské konferenční ligy, před sobotním posledním zápasem sezony drží náskok dvou bodů na Slovácko. Pražanům tak doma proti Olomoucí stačí k jistotě pohárů bod. Plzeň nepovedené jaro uzavře na stadionu pražské Sparty, která si díky dnešní remíze 0:0 na Slovácku zajistila mistrovský primát.

FC Viktoria Plzeň – Bohemians Praha 1905 0:2 (0:2).
Branky:
2. Hála, 39. Hůlka. Rozhodčí: Všetečka – Paták, Žurovec – Adámková. Žluté karty: Vondra, Prekop (oba Bohemians). Diváci: 7561.
FC Viktoria Plzeň: Staněk – Havel, Hejda, Kaša (46. Řezník), Jemelka – Kopic (64. Vydra), Kalvach, Bucha (90. Květ), Mosquera (46. Vlkanova) – Chorý, Durosinmi. Trenér: Bílek.
Bohemians Praha 1905: Soukup – Hůlka, Křapka, Vondra (74. Dostál) – Köstl, Jindřišek, Jánoš (57. Beran), Kovařík – Hála (86. Necid), Drchal (86. Mužík) – Puškáč (57. Prekop). Trenér: Veselý.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME