21.05.2023

Zlín vyhrál v Pardubicích a ze soubojů o záchranu je drama

FC Trinity Zlín

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Zlína ve třetím kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu zvítězili 2:1 na hřišti předposledních Pardubic a z posledního místa ztrácejí už jen bod na barážové příčky.

Domácí poslal do vedení ve 25. minutě kapitán Pavel Černý, za 11 minut ale srovnal Filip Balaj a obrat dokonal v 86. minutě Antonín Fantiš premiérovou trefou v ročníku.

Východočeši, kteří mají stejně bodů jako čtrnácté Brno, přišli o šanci dostihnout třinácté Teplice a zachránit se bez nutnosti hrát případnou baráž.

„Ševci“ vyhráli venku v nejvyšší soutěži po 30 zápasech a poprvé od 28. srpna 2021 a duelu v Liberci. Zlín zvítězil na hřišti Pardubic na pátý pokus poprvé v lize. Dnešního soupeře zdolal podruhé v sezoně a oplatil mu únorovou porážku 1:2 ze stejného stadionu. Pardubice doma nebodovaly po předchozích dvou výhrách.

„Ubojovali jsme to tady, jsou to strašně důležité tři body. Pardubice mají skvělé hráče a přehrávaly nás, ale charakter našeho mužstva byl super, tím jsme to dnes uhráli,“ ocenil zlínský trenér Pavel Vrba své svěřence. Co řekl v rozhovoru s Denisou Doležalovou k dalšímu přezkoumávanému gólu Zlína?

Filip Balaj se stal nečekaným triumfem Zlína. Do základní sestavy se dostal jen kvůli zranění Libora Kozáka na rozcvičce, vyrovnávacím gólem ale nasměroval svůj tým za výhrou 2:1 v Pardubicích. „Byl to takový menší šok, ale byl jsem připravený. Začátek nebyl ideální, ale pak jsem se přizpůsobil, každou minutou to šlo líp a líp,“ řekl ke svému nečekanému nástupu do utkání.

Pardubice v důležitém záchranářském duelu doma podlehly i kvůli chybě gólmana Nițy Zlínu 1:2 a jejich náskok na poslední místo se zmenšil na jediný bod. „Je to hrozně hloupá a blbá chyba. Má to v rukách, nevím, co tam vymýšlel. Předtím nás podržel, to beru, ale je to zkušený hráč a v takovém zápase udělá tohle,“ hlesl Radoslav Kováč, kouč Pardubic. Nelíbila se mu ani nedůrazná koncovka jeho týmu.

Bartosz Pikul nahrál Pavlu Černému na první gól duelu Pardubic se Zlínem. Domácí tým ale vedení neudržel a v důležitém záchranářském souboji padl 1:2. „Hráli jsme dobrý zápas, ale prohráli jsme. Je to škoda, podle mě jsme byli lepším týmem. Útočili jsme, oni měli i štěstí, byly tam tyčky, dobře jim zachytal gólman,“ shrnul slušnou češtinou polský záložník.

FK Pardubice – FC Trinity Zlín 1:2 (1:1).
Branky:
25. P. Černý – 36. Balaj, 86. Fantiš. Rozhodčí: D. Černý – Nádvorník, Hájek – Zelinka. Žluté karty: Pikul, Kováč (trenér) – Didiba, Kolář, Balaj. Diváci: 4420.
FK Pardubice: Niță – Icha (89. Tischler), Hranáč, Vlček, Chlumecký – Darmovzal – Sychra (70. Helešic), Hlavatý (89. Huf), Janošek, Pikul (81. Vacek) – P. Černý (70. Krobot). Trenér: Kováč.
FC Trinity Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Kolář, Bartošák (63. Reiter) – Didiba, Janetzký – Vukadinović (79. Dramé), Slončík (63. Hrubý), Fantiš (90. Silný) – Balaj (90. Kovinić). Trenér: Vrba.

Baník srazil Teplice, oba celky mají prvoligovou jistotu

Fotbalisté Ostravy porazili ve třetím kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu Teplice 2:1 a definitivně si zajistili setrvání v nejvyšší soutěži stejně jako Severočeši.

O výhře domácího Baníku rozhodli ve druhé půli Ladislav Almási a Srđan Plavšić, hosté dokázali snížit až těsně před koncem díky penaltě Daniela Trubače. Ostrava zvítězila ve třetím z posledních čtyř kol. „Skláři“ nebodovali po pěti utkáních, v nadstavbové části zaváhali po dvou výhrách.

„Jsem spokojený s vítězstvím i předvedenou hrou. Naším záměrem bylo dostat do hry dva útočníky, mysleli jsme si, že by to na Teplice mohlo fungovat. Jsem rád i za to, že jsme si záchranu uhráli sami,“ pověděl ostravský kouč Pavel Hapal.

„Musíme respektovat, že domácí vyhráli zaslouženě. V ofenzivě mají velkou kvalitu. Ale i přes prohru je to pro nás obrovská úleva,“ podotkl trenér Teplic Zdenko Frťala.

FC Baník Ostrava – FK Teplice 2:1 (0:0).
Branky:
56. Almási, 60. Plavšić – 89. Trubač z pen. Rozhodčí: Petřík – Mokrusch, Pečenka – Berka. Žlutá karta: Kodad (Teplice). Diváci: 6195.
FC Baník Ostrava: Letáček – Měkota, Bitri (79. Kuzmanovič), Pojezný – Juroška, Cadu (69. Buchta), Kaloč, Plavšić (90. P. Jaroň), Fleišman – Tijani, Almási (79. Mišković). Trenér: Hapal.
FK Teplice: Mucha – Chaloupek, Knapík (46. Dramé), Mićević – Hyčka (32. Radosta), Kučera, Trubač, Jukl, Urbanec (60. Kodad) – Fila (72. Sy), Žák (60. Jásir). Trenér: Frťala.

Jablonec zdolal Brno

Fotbalisté Jablonce zvítězili ve třetím kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu nad Brnem 1:0 a definitivně si zajistili udržení v nejvyšší soutěži.

Vyrovnaný zápas rozhodl v 28. minutě obránce Jan Král svým prvním gólem v dresu Severočechů. Jen na lavičce překvapivě začal brněnský útočník Řezníček, který s 19 góly vede střeleckou tabulku soutěže.

Jablonečtí v lize porazili Zbrojovku počtvrté za sebou, zvítězili po osmi kolech a ve skupině o záchranu jsou druzí za Ostravou. Brněnský nováček nejvyšší soutěže počtvrté po sobě prohrál a neskóroval. Svěřenci trenéra Martina Haška mají už jen jednobodový náskok na poslední tým tabulky Zlín a minimálně baráži se nevyhnou

„Jsem rád, že nám toto vítězství přineslo klid a jistotu. Bylo vidět, že šlo o hodně. Nervozita byla vidět, poslední krok bývá nejtěžší,“ řekl trenér Jablonce David Horejš.

„Až do konce jsme šli aspoň za vyrovnáním. Jenže jsme nedokázali zužitkovat své šance. V rukách nám nezůstává nic, jen pocit, že to byl náš nejlepší výkon pod mým vedením. Zlín vyhrál a jestli to doteď bylo napínavé, tak teď je to extrémně napínavé,“ pronesl brněnský kouč Martin Hašek.

FK Jablonec – Zbrojovka Brno 1:0 (1:0).
Branka:
28. Král. Rozhodčí: Radina – Machač, Matoušek – Starý. Žluté karty: Štěpánek, Ikaunieks – Blecha. Diváci: 1554.
FK Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Král, D. Souček – Šulc, Hübschman (90. Heidenreich), Považanec, Polidar – Černák (76. Surzyn), Chramosta (81. Patrák) – Sejk (76. Ikaunieks). Trenér: Horejš.
FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hrabina, Hlavica, Tijani (67. Fousek) – Nečas (46. Řezníček), Endl, Falta (68. Blecha), Texl, Koželuh (68. Matejov) – Hladík, Alli. Trenér: Hašek.

Liberec setnul Hradec Králové

Fotbalisté Hradce Králové prohráli v prvním finále ligové nadstavbové skupiny o umístění doma s Libercem 0:4.

Už během prvního poločasu o vítězi rozhodly dva góly Nigerijce Victora Olatunjiho a jeden Christiana Frýdka. V závěru dal svůj premiérový ligový gól řecký obránce Marios Purzitidis. Odveta se bude hrát příští pátek pod Ještědem a vítěz získá milion korun a v příští sezoně domácího poháru bude nasazen do 3. kola.

Pro Východočechy to byl poslední zápas v mladoboleslavském azylu, kde se jim příliš nedařilo a vyhráli tady jen šest ze 17 zápasů v ročníku. V létě by se už měli přestěhovat na svůj nový stadion. Naopak Slovan zastihl závěr sezony ve střelecké formě. Po čtyřech gólech Českým Budějovicím si dnes připsali nejvyšší venkovní výhru od července 2012, kdy stejným výsledkem zvítězili v Příbrami.

„Říkali jsme si, že to musíme dohrát důstojně a mít šanci do odvety, ale zůstalo jen u slov v kabině. Hradec Králové musí být organizovaný a bojovný, musí tam být srdíčko, jen nový stadion nám ligu nezachrání. Odvetu jsme nevzdali, budeme hrát, jako by to bylo 0:0, abychom se mohli divákům kouknout do očí. Ale bude to těžké,“ řekl kouč Východočechů Stanislav Hejkal.

„Ten jednoznačný výsledek je podle mého zasloužený. Velký význam na to měl náš vstup do utkání. Navázali jsme brankou, která nakonec nebyla uznána. Byli jsme silnější na míči a v lepším pohybu. Hráli jsme technicky, kombinačně po zemi. V druhé půli naše převaha nebyla taková vzhledem k tomu vedení. Jsem rád, že jsme přidali čtvrtou branku a že jsme udrželi nulu. Dnes jsem s výsledkem a hlavně s výkonem spokojen,“ zhodnotil jasné vítězství liberecký Luboš Kozel.

FC Hradec Králové – Slovan Liberec 0:4 (0:3).
Branky:
20. a 45.+2 Olatunji, 29. Frýdek, 88. Purzitidis. Rozhodčí: Volek – Podaný, Bureš – Všetečka. Žluté karty: Kubala, Kučera, Čech, Leibl (všichni Hradec Králové). Diváci: 950.
FC Hradec Králové: Vízek – Klíma (46. Trusa), Čech, Leibl (83. Koubek) – Gabriel, Kodeš, Kučera, Ryneš (26. Novotný) – Rada (46. Čihák) – Kubala, Vašulín. Trenér: Hejkal.
FC Slovan Liberec: Bačkovský – Plechatý, Prebsl, Purzitidis – Ghali (71. Ndefe), Červ, Frýdek (81. Lexa), Varfolomejev (87. Polyák), Mikula – Olatunji (87. Rabušic), Tupta (71. Kozák). Trenér: Kozel.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME