04.05.2024

Nadstavba začíná: Pardubice hostí Zlín, Slavia přivítá Baník

FC Baník Ostrava

Redakce O2 TV Sport

Čtyřmi sobotními zápasy odstartuje nadstavbová část sezony FORTUNA:LIGY. O2 TV Sport nabídne na svém hlavním programu souboje Pardubice–Zlín ze skupiny o záchranu a poté duel Slavia–Ostrava ze skupiny o titul. Studio začne ve 14.30 hodin na O2 TV Sport.

Ostatní utkání zprostředuje multidimenze na O2 TV Fotbal, a to souboje České Budějovice – Bohemians a Jablonec–Karviná. „Reportér Václav Drážek přiblíží, jak jsou ‚Klokani‘ připraveni pojmout nadstavbu. Vladimír Grebennikov přiblíží ‚nastavení hlav‘ v Jablonci, který prožívá nejhorší období za 25 let,“ přiblížil Petr Svěcený, moderátor superstudia.

Sobota 4. května od 15.00 hodin: FK Pardubice – FC Zlín

Pardubice nejdou do nadstavby v bůhvíjaké formě, z uplynulých 10 kol zvítězily pouze jednou. Nedaří se jim ani doma: v CFIG Aréně uspěli za tři body v jediném z minulých 12 duelů. V tomto hodnocení jsou nejhorším týmem v sezoně.

„Jde o strašně moc, o důležité body. Věřím, že jsme na začátek nadstavby připraveni. Budou rozhodovat detaily, opatrnost. Věříme, že se zachráníme,“ prohlásil trenér Východočechů Radoslav Kováč.

Pardubice mají s 29 vstřelenými brankami spolu s Bohemians nejhorší útok FORTUNA:LIGY. „Nemyslím si, že proti Zlínu to bude krásný fotbal, ale snad přinese tři body. Potřebujeme naše skvělé fanoušky, protože situace není jednoduchá,“ doplnil kouč červenobílých.

Zlín zvítězil v jediném z posledních 9 odehraných kol, minule v lize nebodoval po třech utkáních. Venku v nejvyšší soutěži vyhrál v jediném z uplynulých 16 zápasů a získal tam pouze sedm z celkových 25 bodů v ročníku.

„Situaci v boji o záchranu jsme si sami zkomplikovali domácí prohrou s Karvinou. Hrajeme o všechno a už není kam ustupovat. Jde do tuhého,“ nechal se slyšet trenér „Ševců“ Bronislav Červenka.

Zlín prohrál jediné z posledních osmi ligových utkání s Pardubicemi, ve dvou duelech po sobě dokázal na východě Čech zvítězit. „Pardubice vědí, co od nás čekat, my to stejné víme o nich. Zápas bude o detailech. Uspěje ten, kdo to bude mít v hlavě lépe srovnané a kdo tomu dá víc,“ dodal.

„S expertem Zdeňkem Folprechtem probereme vyhlídky obou týmu v soubojích o udržení. S oběma trenéry promluví naše reportérka Tereza Kubíčková,“ poznamenal Petr Svěcený.

Sobota 4. května od 18.00 hodin: SK Slavia Praha – FC Baník Ostrava

Slavia rozehraje nadstavbu domácím soubojem s Baníkem. Doma ve FORTUNA:LIZE s Ostravou desetkrát po sobě neprohrála a v posledních 9 odehraných duelech zvítězila. „S Baníkem jsou to vždy skvělé zápasy, skvělá atmosféra, padá hodně gólů. Jsou to vynikající fotbaly, těšíme se a chystáme se na to. Chceme doma dobře odstartovat,“ má jasno Jindřich Trpišovský, kouč Pražanů.

Jeho celek v lize čtrnáctkrát za sebou se Slezany neprohrál, v minulých čtyřech kláních získal všechny body. „Baník je dopředu silný, do ofenzivy mají zajímavé hráče, proto jsou v tabulce tam, kde jsou. Musíme je eliminovat a být sami nebezpeční z toho, co víme, že by na ně mohlo platit. Musíme hrát nátlakově, tlačit se do šancí a vnutit Baníku náš způsob hry,“ doplnil trenér nejlépe bránícího týmu.

Slavia, která má s 23 inkasovanými góly nejlepší defenzivu soutěže, doma v lize prohrála jediný z posledních 33 duelů, ale pozor, minule na svém stadionu před 17 986 fanoušky po sedmi vítězstvích po sobě remizovala, a to 2:2 s Olomoucí poté, co musela dohánět dvoubrankové manko.

Ostrava tři kola po sobě nezvítězila – z toho uhrála dvě remízy – na druhé straně prohrála jediné z posledních šest ligových utkání. Baník venku v lize minule prohrál po čtyřech vítězstvích a získala tam 25 z celkových 45 bodů v ročníku.

„Naposledy to proti Slavii bylo u nás úžasné utkání, kterému chyběl jen lepší výsledek. Je fakt, že s týmy top trojky se nám v základní části nedařilo bodovat, ale skoro pokaždé to bylo těsně o jeden gól. Chybí tomu kousíček. I teď chceme hrát aktivně a ne jen čekat, s čím Slavia přijde,“ vyhlásil Pavel Hapal, kouč Slezanů.

Moc dobře si uvědomuje, že oba týmy jdou do utkání v jiných rolích: „Slavia bojuje o titul, my o čtvrté místo, takže jsou předpoklady, aby to byl pohledný a zajímavý fotbal. Určitě se k tomu budeme snažit přispět i naším vlastním výkonem.“

Nejen o tom, že Baník naposledy reprezentoval v pohárové Evropě pohovoří experti Petr Mikolanda a Antonín Rosa. „U Ostravy dále srovnají Filipa Blažka s Karlem, Pojezným. U Slavie se pobavíme o jejích vyhlídkyách v nadstavbě v porovnání s loňským vstupem do ní, zaměříme se také na Lukáše Provoda,“ uzavřel Petr Svěcený s tím, že koučové obou celků budou čelit otázkám Davida Nyče.

Sobotní program FORTUNA:LIGY

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME