30.03.2024

Plzeň doma klopýtla s Libercem

FC Slovan Liberec / Jaroslav Appeltauer

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Plzně po reprezentační pauze ve 26. kole FORTUNA:LIGY na svém stadionu nečekaně podlehli Liberci 1:3 a prohráli poprvé na jaře a po 16 soutěžních zápasech.

Všechny branky padly až v druhém poločase. Slovan poslal v 64. minutě do vedení Matěj Chaluš, za čtyři minuty srovnal střídající Idjessi Metsoko, ale vzápětí vrátil hostům náskok Luka Kulenović, který se pak trefil ještě jednou.

Západočeši podlehli Liberci také v druhém vzájemném duelu této sezony a v lize prohráli po 11 zápasech. Čtvrtfinalista Evropské konferenční ligy i tak nadále s přehledem drží třetí místo v tabulce, zřejmě však nadobro ztratil naději na to, aby ještě znepříjemnil situaci prvním dvěma celkům Spartě a Slavii.

Liberečtí zvítězili teprve podruhé z uplynulých 12 ligových zápasů v Plzni. Slovan se jako předposlední tým v tomto ročníku nejvyšší soutěže dočkal prvního venkovního vítězství a poskočil na sedmou příčku.

Liberec zvládl i druhý zápas sezony s Plzní, v Doosan Aréně vyhrál 3:1. „Dali jsme vedoucí branku, lacino jsme pak brzy inkasovali, ale reakce byla výborná. To, že jsme odskočili nejprve na 2:1 a pak na 3:1, tak to bylo strašně moc důležité,“ uvedl kouč Slovanu Luboš Kozel. Jak v rozhovoru s Terezou Kubíčkovou hodnotí výkon Kulenoviče?

Jak hodnotí zápas s Plzní liberecký Matěj Chaluš, který v Doosan Aréně otevřel skóre? „Vstoupili jsme do toho dobře, hráli jsme odvážně. Dobře jsme rozehrávali a dostávali se do šancí. Pak se nám nějaké akce nepovedly, jako kdybychom přestali s tím, co nám šlo. Byly tam šance Plzně, ale myslím si, že my byli trpělivější. Jsme rádi, že jsme to venku konečně zvládli,“ chválil svůj tým.

„První půli jsme odehráli velmi slušně, nátlakově. Soupeře jsme mačkali a měli jsme hodně centrů, lepší i horší, u těch lepších chyběl Tomáš Chorý. Nebylo tam to patřičné finále, jak jsme zvyklí. Liberec si tak s těmi centrovanými míči poradil. Jsme oběti repre pauzy. Hranáč se vrátil nemocný, Dweh se vrátil zdemolovaný ve čtvrtek večer. Ale to je jedno, hráli jsme dobrý fotbal,“ zhodnotil plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Viktoria Plzeň – FC Slovan Liberec 1:3 (0:0).
Branky:
68. Metsoko – 69. a 79. Kulenović, 64. Chaluš. Rozhodčí: Všetečka – Hájek, Váňa – Klíma. Žluté karty: Hejda, Cadu, Koubek (trenér) – Purzitidis, Ghali, Žambůrek, Kozel (trenér). Diváci: 9718.
FC Viktoria Plzeň: Jedlička – Paluska, Hejda, Jemelka – Cadu, Traoré (66. Kopic), Kalvach, Souaré (76. Sýkora) – Šulc, Mosquera (58. Metsoko) – Vydra (66. Kliment). Trenér. Koubek.
FC Slovan Liberec: Vliegen – Mikula (84. Lehoczki), Chaluš, Purzitidis – Ghali (57. Fukala), Žambůrek, Prebsl, Preisler – Višinský (71. Doumbia), Tupta (57. Horský) – Kulenovič (84. Rabušic). Trenér: Kozel.

Pardubice loupily v Olomouci

Fotbalisté Sigmy prohráli doma s Pardubicemi 0:2. Hosty poslal do vedení vlastním gólem Vít Beneš, jehož nepříliš prudkou přihrávku nezpracoval brankář Matúš Macík. Pojistku přidal v závěrečném nastavení střídající Tomáš Zlatohlávek.

Sigma vyhrála jediné z posledních 10 kol a klesla na osmé místo neúplné tabulky. Pardubice postrádaly disciplinárně potrestaného trenéra Radoslava Kováče. Bývalého hráče Hanáků zastoupil asistent David Mikula. Východočeši zvítězili v nejvyšší soutěži po pěti zápasech a sérii čtyř proher a upevnili si 13. příčku.

Tým z hanácké metropole v lize s Pardubicemi nebodoval po pěti utkáních, na druhé straně je doma neporazil ve třech z dosavadních čtyř duelů. Olomoučtí na Andrově stadionu v nejvyšší soutěži nezvítězili posedmé v řadě. Východočeši venku v lize vyhráli po dvou prohrách a v této sezoně tam získali 16 z celkových 26 bodů.

SK Sigma Olomouc – FK Pardubice 0:2 (0:1).
Branky:
32. vlastní Beneš, 90.+1 Zlatohlávek. Rozhodčí: Berka – Ratajová, Kotík – Adámková. Žluté karty: Singhateh – Patrák, Tischler. Diváci: 3366.
SK Sigma Olomouc: Macík – Chvátal, Matys (81. Fiala), Beneš (59. Sláma), Novák – Ventúra (46. Singhateh), Breite – Langer (86. Uriča), Pospíšil, Zorvan (59. Fortelný) – Juliš. Trenér: Saňák.
FK Pardubice: Kinský – Mareš, Kukučka, Donát, Surzyn – Solil, Icha, Hlavatý – Sychra (72. Brdička, 88. Černý) – Patrák (65. Tischler), Krobot (65. Zlatohlávek). Trenér: Mikula.

Bohemians v Ďolíčku přehráli Jablonec

Fotbalisté Bohemians 1905 porazili v duelu tabulkových sousedů Jablonec 2:0 a posunuli se na 10. příčku před svého soupeře. Vršovický tým se v nejvyšší soutěži radoval z výhry poprvé na jaře a po sérii 10 zápasů.

O vítěznou branku se postaral Michal Beran, druhý gól ještě do přestávky přidal den před 29. narozeninami kapitán týmu Lukáš Hůlka.

Pražané si po dlouhé době vylepšili bilanci v Ďolíčku, doma v lize zvítězili podruhé z minulých osmi duelů a získali na svém stadionu 17 z celkových 31 bodů v sezoně.

Bohemians Praha 1905 – FK Jablonec 2:0 (2:0).
Branky:
22. Beran, 40. Hůlka. Rozhodčí: Černý – Podaný, Dresler – Zelinka (video). Žluté karty: Petrák, Hála, Beran, Hůlka, Shejbal, Vondra, Kadlec, Hybš, Veselý (trenér) – D. Souček, F. Souček, Houska. Diváci: 5895.
Bohemians Praha 1905: Valeš (78. Soukup) – Křapka, Petrák (71. Köstl), Vondra (90.+7 Puškáč) – Kadlec, Beran, Hůlka, Kovařík (78. Hybš) – Hála (71. Shejbal) – Prekop, Ristovski. Trenér: Veselý.
FK Jablonec: Hanuš – F. Souček (90. Hübschman), Tekijaški, D. Souček – Kanakimana (90. Gaši), Kratochvíl, Martinec, Čanturišvili – Drchal (85. Velich), Hollý (79. Alégué), Chramosta (46. Houska). Trenér: Látal.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME