01.04.2024

První semifinálový duel urvaly Pardubice. Srovná Litvínov stav série?

HC Dynamo Pardubice

Redakce O2 TV Sport

Po úvodním utkání pokračuje semifinále play off Tipsport extraligy mezi Dynamem a Vervou druhým zápasem. Ten hostí opět enteria arena, přímým přenosem jej můžete sledovat na O2 TV Sport. Moderátor Jan Homolka začne servírovat předzápasový program v 16.15 hodin.

„Měli jsme výborný vstup do utkání, první třetina byla z naší strany dobrá. Měli jsme výborný pohyb, vyhrávali jsme osobní souboje a měli jsme převahu. I ve druhé třetině jsme byli aktivní, ale potřebujeme, když si vytvoříme šance, je proměňovat. Jsme ale hrozně rádi, že jsme vyhráli první zápas, a vážíme si toho. Pro druhý gól jsme si šli,“ řekl pardubický trenér Marek Zadina po prvním utkání.

První duel skončil vydřenou výhrou Východočechů 2:1. Litvínovští na východě Čech vedli po Kudrnově trefě, na kterou odpověděl Paulovič. Utkání, ve kterém měly Pardubice výraznou střeleckou převahu 44:21, rozhodl ve 45. minutě obránce Ondřej Vála.

„Myslím, že nikdo nečekal, že zrovna já bych zkoušel něco takového. Možná proto jsem měl tu výhodu, že jsem se tam protlačil. Puk tam nakonec propadl. Se štěstím jsem to procedil. Tomáši Zohornovi tam utekl puk, všichni byli ve stoje a já jsem do toho vletěl v plné rychlosti. Nic takového ani běžně nezkouším, ale teď to vyšlo. Za bránou jsem se jen modlil, že tam puk někde vypadne a dojede za brankovou čárou. Asi jsem byl první, kdo puk v brance viděl, protože ostatní stáli před gólmanem. Byl to parádní zážitek,“ uvedl střelec vítězného gólu.

Východočeši odehráli duel bez vyloučeného hráče, hosté si odpykali dva tresty. „Šly nám dobře nohy, snad v tom budeme pokračovat. Hráči Litvínova výborně blokují střely a snaží se hrát na brejky. Na to si musíme dávat pozor. Dali jsme dva góly, ale Tomek jinak chytal výborně,“ řekl Vála.

Už v pondělí je na programu v Pardubicích zápas číslo 2. „Byli jsme připravení na všechno, ale soustředíme se především na náš výkon. Abychom byli stoprocentní, podle toho se zápas bude vyvíjet,“ dodal rodák z Kolína.

Litvínovským plánem pro první střetnutí bylo co nejdéle držet bezbrankový stav. „To se nám, de facto, dařilo až do začátku třetí třetiny, kdy jsme ustáli druhé oslabení. Bohužel pak jsme udělali chybu ve středním pásmu a soupeř gólem na 2:1 překlopil utkání pro sebe,“ podotkl kouč Vervy Karel Mlejnek.

Podle útočníka Jindřicha Abdula si ale dokázali, že s favorizovaným soupeřem mohou držet krok a bojovat o postup do finále. Osmadvacetiletý hráč věří, že Litvínov uspěje už v pondělním pokračování série znovu v Pardubicích: „Je to škoda. Myslím si, že v závěru jsme mohli vyrovnat a poté se mohlo třeba rozhodnout v prodloužení. Je to ale první zápas, nic se neděje. Zítra je nový den a uděláme maximum, abychom v pondělí bod získali.“

„Čekali jsme, že na nás vlítnou. Přece jen jsou odpočatí a my už něco v nohách máme. Říkali jsme si, že musíme přežít prvotní tlak a pak to bude dobré, což se docela podařilo," řekl podotkl a ocenil výkon brankáře Mateje Tomka, který si nakonec připsal 40 úspěšných zákroků: „Chytal výborně. I díky němu jsme měli možnost až do konce něco se zápasem udělat.“

Litvínov nehrál ani jednu početní výhodu. Severočeši tím přišli o svoji velkou zbraň v play off. „Samozřejmě, že by se hodila. Máme na přesilovku kvalitní hráče a vždy to pomůže. Třeba bychom si vytvořili nějaký tlak, ale dnes jsme si přesilovku nevybojovali. Neřekli jsme si o ni asi dostatečně. Budeme muset udělat maximum zítra,“ pronesl střelec jediné branky hostí.

Černožlutí se výrazněji v útoku předvedli až ve třetí části, kdy prohrávali. I když hosté nedokázali vyrovnat, vnímali závěr pozitivně. „Ukázali jsme si, že se s nimi dá hrát a že i oni se poté trošku zatáhnou, když jde o výsledek a je to jen o gól. Pro nás je to motivace do zítřka, že se s nimi dá hrát,“ dodal Abdul optimisticky.

Je nabíledni, že předzápasový program v úvodu nabídne shrnutí nejzásadnějších momentů nedělního klání. „U Dynama se zaměříme na jeho statistiky při hře pět na pět a v přesilovkách, u Vervy na bilanci vhazování, vždyť v prvním semifinále vyhrála pouze 16 z 63,“ poznamenal Jan Homolka s tím, že expertům Romanu Málkovi a Václavu Nedorostovi neunikly ani další detaily prvního vzájemného duelu série. Reportérka Tereza Kubíčková před zápasem promluví s Matejem Paulovičem a Matúšem Sukeľem.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME