Včera

Šest českých hráček LET otestuje novou bermudu La Sella Golf

Edwin Vermaas / TZ Sára Kousková

Redakce O2 TV Sport

Ladies European Tour pokračuje po přestávce věnované Solheim Cupu v USA další evropskou zastávkou. Do španělského Alicante se na hřiště La Sella Golf vrací od 19. do 22. září La Sella Open, podle hlasování hráček LET „turnaj roku 2023“. Mezi 132 hráčkami uvidíme tentokrát šestici Češek.

V čtyřkolovém turnaji si 132 hráček z celého světa zahraje o 1 milion eur, což z La Sella Open dělá historicky nejvýše dotovaný profesionální turnaj ve Španělsku.

Český golf bude mít ve Španělsku neobvykle široké zastoupení šesti hráček. Držitelky hracích karet LET 2024 Janu Melichovou, Sáru Kouskovou a Kristýnu Napoleaovou doplňuje opět Tereza Melecká a díky pozvánkám rozšíří český kontingent na turnaji také amatérka Tiphani Knight a profesionálka Šideri Váňová.

Při své loňské premiéře v kalendáři LET byl turnaj La Sella Open samotnými hráčkami zvolen nejlepším turnajem Ladies European Tour v roce 2023. Pořadatelé La Sella Open si nyní sami sobě uložili jako velkou výzvu být nejlepším turnajem LET podruhé za sebou. Už tak bezvadný stav hostitelského hřiště La Sella Open chtějí dál pozdvihnout, k čemuž povolali v historii LET největší kontingent dobrovolných profesionálních greenkeeperek z celého Španělska. Hřiště La Sella Golf s parem 72 a délkou 5 592 m bylo kompletně zrenovováno a pokryto bermudou, druhem trávy, který kromě toho, že vyžaduje méně vody a vypadá velmi esteticky, je také dobře přizpůsoben klimatu Alicante.

Z přípravy v místě turnaje se ozvala s prvními dojmy Kristýna Napoleaová: „Hřiště mi loni sedělo, letos je tráva taková nadýchaná, fairwaye nejsou tak tvrdé, takže to nemá takový doběh. Pocitově jsem tak o 20-30 metrů kratší. Zadní devítka se hraje delší než rok předtím a greeny jsou trochu „grainy“, takže je třeba si na to dávat pozor. Vypadá to, že tento týden mi bude dělat caddy maminka. Po Irsku jsem si trochu léčila loket, ještě to není ideální, ale jsem tady a cítím, že je forma. Tak už jen toho využít a být schopná to proměnit. Hřiště má z minulého roku hodnocení „event of the year“, takže je na co se těšit.“

Přípravu a odlet do Španělska komplikovalo počasí Tereze Melecké: „Tento týden jsem opět zavítala na krásné Španělské hřiště La Sella. Turnaj byl v loňském roce zvolen za nejlepší golfový turnaj roku, a i proto jsem se na něho celý rok těšila a připravovala. Vrchol mých příprav ale zasáhlo počasí, vydatné deště mi již neumožnily trénink venku, a tak jsem se musela již v září spokojit s indoorem. Zhoršující počasí a velká voda na Moravě mi komplikovala také odjezd na letiště. Naštěstí se mi podařilo suchou nohou nastoupit do letadla a do Španělska odletět. Nyní už mám za sebou dvě cvičná kola, zvykám si na místní podmínky a trávu bermudu, na které jsem už dlouho nehrála. Doufám, že nám pěkné počasí vydrží a na turnaji se mi povede zahrát dobry výsledek.“

Sžít se s bermudou (pozn. druh trávy) na La Sella Golf se s předstihem přijela Sára Kousková a komentuje svoji formu: „Dobře jsme si minulý týden zatrénovali, a i švihově se cítím lépe než v Paříži a po ní… to je u mě základ. Stojí to teď sice stále ještě trochu víc soustředění a úsilí, ale už jsem daleko spokojenější. Výsledkově se to projevilo už v Irsku a věřím, že se to povede přetavit v solidní umístění i tady, na La Sella Open. Budeme hrát na bermudě, na které jsme hráli naposledy na Floridě, takže i proto jsme volili příjezd o několik dnů dříve. Chtěla jsem se s místní trávou víc sžít, což se myslím povedlo. Mám to tady moc ráda, je to jeden z mých nejoblíbenějších turnajů v roce. Celkově si Španělsko moc užíváme, je tu krásně a to jídlo…,” a Kousková pokračuje i k situaci v Čechách, „samozřejmě tady všichni vnímáme i situaci doma. Jsme v kontaktu s rodinami a přáteli, kteří často řeší daleko důležitější věci, než je sport. S holkama se o aktuální situaci bavíme prakticky denně. I proto bychom byly rády, kdybychom všem doma mohli zlepšit náladu alespoň našimi dobrými výkony a výsledky.”

Čeští diváci budou moci průběh La Sella Open sledovat v přímých přenosech O2 TV Sport po všechny čtyři hrací dny. Ve čtvrtek a v pátek v době od 12:00 do 15:00, o víkendu od 14:00 do 17:00.

Připravil: -vrk-

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME