04.08.2022

Slibný výsledek do odvety: Slavia porazila Panathinaikos 2:0

SK Slavia Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Slavie zvítězili v úvodním utkání 3. předkola Evropské konferenční ligy nad Panathinaikosem Atény 2:0 a přiblížili se k postupu do play off o účast ve skupině.

Pražany poslal v druhé minutě nastavení první půle v krátké přesilovce po vyloučení Sebastiana Palaciose do vedení Ivan Schranz a pojistku přidal v 56. minutě střídající Moses Usor. Chvíli předtím dostal červenou kartu i domácí Eduardo Santos. Odveta se hraje za týden na půdě vítěze Řeckého poháru.

Slavia na cestě do skupiny musí zdolat tři soupeře, přes jednoho již přešla, když ve 2. předkole s celkovým skóre 11:0 vyřadila gibraltarského outsidera St Joseph's. V případě postupu přes aténský celek by český vicemistr v závěrečném play off narazil na lepšího z dvojice Spartak Trnava – Raków Čenstochová.

Panathinaikosu, který se vrátil do pohárů po odpykání trestu za porušení finančního fair play a po pěti letech, připravili červenobílí v součtu s přípravou teprve druhou porážku z posledních 21 zápasů. Český klub vyhrál nad řeckým soupeřem v soutěžích UEFA teprve pošesté z 29 duelů. V sezoně 2001/02 Slavia vypadla s Panathinaikosem v kvalifikaci Ligy mistrů.

„Jsem spokojený, nedostali jsme gól, dva jsme dali, vypracovali jsme si další šance. Jen si myslím, že jsem z toho mohli vytěžit ještě trochu víc,“ zhodnotil utkání kouč Pražanů Jindřich Trpišovský v rozhovoru s Radkem Šilhanem. Čím ho jeho svěřenci v jinak povedeném zápase naštvali?

Tomáš Holeš začal utkání proti Panathinaikosu ve středu zálohy, po vyloučení Santose potom zaujal pozici stopera. „Tušil jsem, že stopera střídat nebudeme. Většinou jsme to řešili tak, že jsem se zatáhnul a přišel jiný střední záložník. Taky to tak bylo, jenom jsme si potřebovali říct, co kdo bude hrát, aby to bylo organizované,“ řekl ke své změně postu. Co čeká od odvety v Řecku?

První gól zápasu dával těsně před poločasem Ivan Schranz. „Gól přišel v pravý čas, dost nám pomohl. Chtěli jsme hlavně neinkasovat, to se podařilo. Máme to dobře rozehrané, ale jdeme s pokorou dál,“ hlásil po zápase slovenský univerzál, který byl dopsán na soupisku až na poslední chvíli. Jak to prožíval?

SK Slavia Praha – PAE Panathinaikos A.O. 2:0 (1:0).
Branky:
45.+2 Schranz, 56. Usor. Rozhodčí: Buquet – Drouet, Debart (všichni Fr.). Žluté karty: Douděra – Palacios, Pérez, Cantalapiedra, Šporar. Červené karty: 52. Santos – 40. Palacios, 41. Erak (asistent trenéra). Diváci: 17 314.
SK Slavia Praha: Mandous – Douděra (46. Usor), Ousou, Santos, Oscar – Holeš, Tiéhi (46. Ewerton) – Schranz (71. Masopust), Traoré (88. Provod), Olayinka – Lingr (57. Ševčík). Trenér: Trpišovský.
PAE Panathinaikos A.O.: Brignoli – Kotsiras, Šarlija (88. Punguras), Magnússon, Ganea – Pérez, Kurbelis (71. Kampetsis) – Palacios, Čerin, Cantalapiedra (46. Vagiannidis) – Ioannidis (46. Šporar). Trenér: Jovanović.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME