20.04.2024

Sparta nakonec zvládla přestřelku s Baníkem

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Sparty ve šlágru 29. kola FORTUNA:LIGY porazili Ostravu 4:3 a upevnili si vedení v tabulce. Obhájce titulu zvýšil náskok před druhou Slavií na pět bodů, pražský rival Letenských má ale k dobru nedělní zápas s Olomoucí.

Sparťané v napínavém druhém poločase nad Baníkem dvakrát vedli o tři branky, hosté však duel v závěru zdramatizovali. Dva góly dal Jan Kuchta, jednou se za domácí prosadili Veljko Birmančević a střídající Lukáš Haraslín. Za Slezany skórovali Jiří Klíma a střídající Filip Kubala, vlastní branku si dal kapitán Pražanů Ladislav Krejčí.

Sparta, které se po karetním trestu vrátil na lavičku trenér Priske, s Baníkem od dubna 2018 neprohrála v lize už 15 utkání po sobě. Pokud by Slavia v neděli překvapivě klopýtla s Olomoucí, měli by už Letenští jistotu prvního místa po základní části soutěže. Ostravští prohráli po čtyřech ligových zápasech, o čtvrtou příčku však v tomto kole přijít nemohou.

Letenští doma ani v patnáctém utkání ligové sezony neprohráli a s 41 z celkových 73 bodů jsou tam nejlepším týmem v ročníku. Trenérovi Baníku Hapalovi výsledkově nevyšel návrat na Letnou, kde v minulosti působil jako hráč i kouč.

„Jsem za výhru a tři body šťastný, je to velmi důležité. Jsem se spoustou věcí spokojený až samozřejmě na těch posledních patnáct minut. Takto hrát nechceme. Bylo nepříjemné koukat na ty dva inkasované góly, hlavně, když nedokončíme situace na druhé straně. Měli jsme dát víc gólů než čtyři. Baník je opravdu dobrý tým, mají dobrou kvalitu a fotbalisty. Přijeli sem hrát a dělali nám to v některých věcech těžké,“ chválil soupeře sparťanský trenér Brian Priske v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem.

Jan Kuchta vsítil v zápase s Baníkem dva góly, také si připsal asistenci a pomohl Spartě k důležitým třem bodům. Co řekl na to, že dokázal soupeř závěr zdramatizovat? „Ten konec jsme neměli pod kontrolou, zbytečně jsme si to těmi góly a hrou dozadu zkomplikovali. Mysleli jsme si, že se nic nemůže stát, ale Baník nám dal dva góly,“ uvedl.

„Vypadli jsme v začátku druhé půle, zbytečně jsme tam po hloupých chybách inkasovali. Nicméně v první půli jsme měli situace a šance, ze kterých jsme mohli skórovat. Nevzdali jsme se, hráli jsme až do konce a nakonec zápas kontaktními góly zdramatizovali. Není třeba skládat zbraně, je potřeba se nachystat na další zápas,“ zhodnotil ostravský trenér Pavel Hapal.

AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 4:3 (1:0).
Branky:
48. a 52. Kuchta, 41. Birmančević, 63. Haraslín – 54. vlastní Krejčí, 79. Klíma, 85. Kubala. Rozhodčí: Černý – Paták, Podaný – Klíma. Žluté karty: Krejčí – Klíma, Ndefe. Diváci: 17 706.
AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák (70. Sørensen), Krejčí – Wiesner, Kairinen, Sadílek (70. Laci), Ryneš – Tuci (60. Haraslín), Birmančević (80. Karabec) – Kuchta (80. Olatunji). Trenér: Priske.
FC Baník Ostrava: Markovič – Ndefe (88. Juroška), Blažek, Lischka, Kpozo – Rigo, Boula (64. Šín) – Buchta (64. Rusnák), Klíma (80. Kubala), Ewerton – Tanko (80. Adediran). Trenér: Hapal.

Třetí remíza Karviné za sebou, tentokrát s Bohemians

Fotbalisté Bohemians 1905 navzdory dlouhému oslabení remizovali v Karviné 1:1. Pražané dohrávali od 39. minuty bez vyloučeného Ondřeje Petráka, obě branky padly krátce po změně stran. Domácí poslal v přesilovce v 54. minutě do vedení střídající odchovanec vršovického celku Lukáš Budínský, za hosty brzy srovnal Erik Prekop z penalty.

„Klokani“ zvítězili v jediném z posledních 14 ligových duelů a zůstali na 11. místě neúplné tabulky. Čtvrtý tým minulé sezony už nemůže poskočit do elitní desítky a zahraje si pouze skupinu o záchranu stejně jako Karviná, s níž se v nadstavbě utká znovu. Slezský nováček soutěže zvítězil v jediném z minulých 16 kol a potřetí za sebou remizoval.

Bohemians v lize s Karvinou pošesté po sobě neprohráli. Vršovičtí si připsali již 11. nerozhodný výsledek v sezoně nejvyšší soutěže a spolu s Jabloncem jsou „remízovými králi“ tabulky. Venku v lize Pražané podeváté za sebou nezvítězili. Karviná doma v nejvyšší soutěži v posledních třech zápasech neprohrála a v sezoně tam získala 15 z celkových 22 bodů.

MFK Karviná – Bohemians Praha 1905 1:1 (0:0).
Branky:
54. Budínský – 59. Prekop z pen. Rozhodčí: Pechanec – Kříž, Slavíček – Adámková. Žluté karty: Svozil (Karviná). Červená karta: 39. Petrák (Bohemians). Diváci: 1754.
MFK Karviná: Holec – Traoré (82. Ražnatović), Svozil, Bergqvist – Raspopović (60. Memič), Boháč, Moses (78. Ayaosi), Fleišman – Čavoš (46. Budínský) – Ezeh, Regáli (78. Mikuš). Trenér: Vlk.
Bohemians Praha 1905: Soukup – A. Kadlec, Petrák, Hybš (90.+3 Köstl) – Dostál, Beran (90.+3 Puškáč), Hůlka, Kovařík – Hrubý (46. Vondra) – Prekop (85. Shejbal), Kozák (68. Matoušek). Trenér: Veselý.

Duel Jablonce se Zlínem gól nepřinesl

Jablonečtí fotbalisté ve 29. ligovém kole remizovali doma se Zlínem bez branek a v nejvyšší soutěži bodovali po čtyřech porážkách za sebou. Severočeši hráli od 37. minuty přesilovku po vyloučení hostujícího Selmira Pidra, stejně jako minule v Olomouci ale početní převahu nevyužili.

Zlínští poosmé za sebou dotáhli vzájemný ligový zápas k remíze. Jablonečtí si připsali už 11. nerozhodný výsledek v tomto ročníku nejvyšší soutěže, což je spolu s Boheminans 1905 nejvíce. Severočeši zůstali v neúplné tabulce na 12. místě, Valaši jsou se čtyřbodovou ztrátou o dvě příčky níže.

Zlín má s 60 obdrženými góly nejhorší obranu v lize, ale v poslední době se mu daří bodovat. Z minulých šesti kol prohrál jen v Mladé Boleslavi gólem až v páté minutě nastavení. Za týden mu ale proti Karviné bude chybět nejen Pidro, ale i další obránce Černín, který dostal čtvrtou žlutou kartu. Mezitím „Ševce“ ve středu čeká v Plzni semifinále domácího poháru.

FK Jablonec – FC Zlín 0:0.
Rozhodčí:
Všetečka – Hrabovský, Váňa – Szikszay. Žluté karty: Martinec – Pidro, Černín. Červená karta: 37. Pidro. Diváci: 1250.
FK Jablonec: Hanuš – Tekijaški (46. Štěpánek), Hurtado, Polidar – Černák, Kratochvíl, Hübschman (79. Velich), Čanturišvili – Martinec, Hollý (66. Náprstek) – Chramosta (79. Kanakimana). Trenér: Látal.
FC Zlín: Dostál – Cedidla, Černín, Didiba, Pidro – Bužek, Janetzký – Holík (89. Ikugar), González (64. Fantiš), Bartošák – Schánělec (73. Vukadinović). Trenér: Červenka.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME