14.05.2024

Sparta porazila Baník a zvýšila tlak na Slavii

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté pražské Sparty zdolali ve 3. kole nadstavby ve skupině o titul FORTUNA:LIGY oslabenou Ostravu 2:1. Letenští mají na čele neúplné tabulky sedmibodový náskok před druhou Slavií a ve středu mohou obhájit trofej, pokud jejich městský rival doma neporazí Plzeň.

Sparťané vedli po gólu Veljka Birmančeviče, po změně stran srovnal střídající Michal Frydrych. Hosty však v 58. minutě oslabil vyloučením Patrick Kpozo a Birmačevič vzápětí využitou přesilovkou zařídil svému týmu plný bodový zisk. Letenští prohráli jediný z posledních 20 ligových zápasů a devět kol po sobě bodovali, z posedmé zvítězili. Slezané utrpěli porážku i ve třetím utkání nadstavby, šest kol po sobě nezvítězili a zůstali pátí.

Svěřenci Briana Priskeho, jenž oslavil 47. narozeniny, doma v lize v této sezoně v 17 duelech jako jediní neprohráli a s 45 body z celkových 83 jsou tam nejlepším týmem. Letenští utrpěli porážku v jediném z posledních 21 vzájemných ligových zápasů a v nejvyšší soutěži s Ostravou od dubna 2018 v 16 utkáních po sobě bodovali. V tomto ročníku ji zdolali i potřetí a opět o gól. Baník venku v lize prohrál potřetí za sebou.

„Určitě to nebyl náš nejlepší výkon. První půle byla lepší než druhá, což zní zvláštně, když hrajete v jedenácti proti deseti. Bylo to podle mě typické mistrovské utkání, ve kterém bylo důležité zvítězit a dostat tím Slavii pod tlak. Chyběla nám trochu kvalita a také klid. Ale kluci, kteří hráli, udělali vše, co mohli,“ usmíval se po utkání v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem trenér Brian Priske.

Veljko Birmančević vystřelil dvěma góly Spartě důležité vítězství nad Baníkem: „Jsem šťastný, protože je to důležité pro mě a také pro tým. Byl to velmi těžký zápas, protože Ostrava hrála dobře. Ale po té červené kartě a druhé vstřelené brance pro nás bylo jednodušší hrát a vytvářet si šance. Máme před sebou nyní poslední krok a to vyhrát ještě jeden zápas a získat titul.“

„První poločas jsme měli strach z nějaké mezihry. Hráli jsme ustrašeně, nebyli jsme na míči. V druhé půli jsme to zlepšili a začali hrát. Sparta najednou zjistila, že bude mít problém. Ale všechno rozhodla červená karta. Neskutečně to ovlivnila,“ zhodnotil trenér Baníku Pavel Hapal.

AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 2:1 (1:0).
Branky:
30. a 60. Birmančević – 54. Frydrych. Rozhodčí: Pechanec – Caletka, Hurych – Berka. Žluté karty: Preciado, Vitík – Kubala, Boula, Frydrych. Červená karta: 58. Kpozo (Ostrava). Diváci: 17 057.
AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák, Sørensen – Preciado (77. Wiesner), Sadílek, Solbakken, Zelený – Karabec (69. Pešek), Birmančević (88. Ryneš) – Kuchta (77. Olatunji). Trenér: Priske.
FC Baník Ostrava: Letáček – Ndefe, Blažek (46. Frydrych), Lischka, Kpozo – Buchta (46. Rusnák), Boula, Klíma, Rigo (46. Šín), Ewerton – Kubala (83. Adediran). Trenér: Hapal.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME