26.05.2024

Sparta remizovala s Plzní a pak propukly mohutné oslavy

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté mistrovské Sparty hráli doma v posledním 5. kole nadstavbové skupiny o titul FORTUN:LIGY s Plzní 1:1 a ziskem 87 bodů v sezoně vytvořili nový rekord v historii samostatné ligy.

Pražané vedli po gólu Jaroslava Zeleného, ve druhé půli vyrovnal střídající Tomáš Chorý. Letenští nenavázali na středeční vítězství 2:1 na stadionu Viktorie ve finále domácího poháru, po němž zkompletovali po 10 letech double.

Pražané, kteří s předstihem obhájili titul už po minulém kole díky výhře 5:0 v Mladé Boleslavi, doma v lize v této sezoně v 18 duelech jako jediní neprohráli a s 46 body tam byli nejlepším týmem. Sparta utrpěla z posledních 22 zápasů nejvyšší soutěže jedinou porážku a 11 kol po sobě bodovala. Tabulku ovládla o dva body před Slavií. Plzeň v posledních třech ligových duelech nezvítězila.

Před začátkem utkání poskytl sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický rozhovor pro O2 TV Sport. „Vyhrát double je nejvíc, co můžete v jednom ročníku zvládnout. Byla to těžká sezona, měli jsme velmi dobrého soupeře ve Slavii. O to víc si toho vážíme, je to výborný počin. Jeden z dalších cílů je vrátit po dlouhé době Ligu mistrů na Spartu,“ řekl reportérovi Vladimíru Grebennikovovi. A jak to vypadá se změnami v kádru?

Bude moci kouč Sparty Brian Priske dál spoléhat na kapitána Ladislava Krejčího? „Těžko říct, ve fotbale nikdy nevíte. Je to skvělý fotbalista, člověk a fantastický týmový hráč. Poslední dvě sezony byl opravdový kapitán na hřišti i mimo něj. Bral na sebe velkou zodpovědnost. Víme, že je složité udržet hráče jako on. Ale nikdy nevíte. Užil jsem si každou sekundu, kdy tu byl,“ řekl.

Sparťanskou produktivitu táhl i šestnáctigólový Veljko Birmančević, který si s týmem užil zisk dvou trofejí i povedené zápasy v evropských pohárech. „Doufám, že budeme připraveni hrát o Ligu mistrů a postoupit do ní. Líbilo se mi hrát ligu a evropské poháry a hrát každé tři čtyři dny. Každý rád hraje zápasy. Jsem hráč Sparty a nejspíš tu zůstanu i další sezonu, ale nikdy nevíte,“ nastínil svoji budoucnost.

Peter Vindahl přišel, vychytal a zvítězil (dvakrát)! Dánský gólman přišel před sezonou do Sparty a vychytal jí double. Jak hektické byly poslední dny po zisku titulu a triumfu v poháru? „Bylo to náročné, hodně jsme oslavovali, ale když vyhrajete dvě trofeje, oslavit se to musí. Sparta je pro mě skvělý klub, hraje tak, jak já hraju rád, sedlo si to,“ pochvaloval si svou úvodní sezonu na Letné.

AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň 1:1 (1:0).
Branky:
45.+1 Zelený – 71. Chorý. Rozhodčí: Všetečka – Machač, Dobrovolný – Kvítek. Žluté karty: Preciado – Hejda. Diváci: 17 138.
AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Krejčí (79. Panák), Zelený – Preciado, Solbakken, Sadílek (79. P. Vydra), Ryneš (79. Pešek) – Birmančević, Haraslín (61. Karabec) – Kuchta (72. Olatunji). Trenér: Priske.
FC Viktoria Plzeň: Jedlička – Hejda, Dweh, Havel – Cadu, Kalvach, Červ, Mosquera (46. Hranáč) – Jirka (62. Kliment), M. Vydra – Metsoko (46. Chorý). Trenér: Koubek.

Druhá Slavia se rozloučila se sezonou výhrou nad Mladou Boleslaví

Fotbalisté Slavie zvítězili nad Mladou Boleslaví 4:0, na jejich konečném místě těsně pod vrcholem už se však nemohlo nic změnit.

Dva góly dal Václav Jurečka, který s 19 brankami předstihl v čele tabulky kanonýrů plzeňského Pavla Šulce a obhájil loňskou korunu pro krále střelců. Jednou skórovali Ondřej Zmrzlý a střídající Christos Zafeiris.

Mladoboleslavští po vítězství Ostravy nad Slováckem klesli ze čtvrté na konečnou pátou příčku tabulky a o postup do evropských pohárů ještě budou muset zabojovat. V pátek doma přivítají v kvalifikačním utkání o Evropskou konferenční ligu vítěze skupiny o Evropu Hradec Králové. Slavia v lize porazila Středočechy pošestnácté z posledních 17 zápasů.

Pražané však jinak prožili nepovedený ligový ročník a potřetí za sebou zůstali bez titulu. Mladá Boleslav dalším debaklem potvrdila, že ji závěr sezony nezastihl ve formě. Před týdnem utrpěla se Spartou vysokou porážku 0:5 a v nadstavbě získala jen tři body.

SK Slavia Praha – FK Mladá Boleslav 4:0 (2:0).
Branky:
16. a 78. Jurečka, 27. Zmrzlý, 89. Zafeiris. Rozhodčí: Radina – Paták, Pochylý – Rouček. Žlutá karta: Suchý (Mladá Boleslav). Diváci: 16 718.
SK Slavia Praha: Mandous – Holeš, Ogbu, Zima – Douděra (82. Tecl), Ševčík (71. Zafeiris), Oscar, Zmrzlý (71. Diouf) – Jurečka, Jurásek (62. Provod) – Chytil (62. van Buren). Trenér: Trpišovský.
FK Mladá Boleslav: Trmal – Kostka, Suchý, Král, Suchomel (61. Fulnek) – Sakala, Žitný (84. Solomon) – Kušej (61. Fila), Mareček (61. Matějovský), Vaníček (46. Jawo) – Hilál. Trenér: Holoubek.

Baník rozmetal Slovácko a zahraje si o Evropu

Fotbalisté Ostravy rozdrtili Slovácko 6:0 a stali se po Spartě, Slavii a Plzni čtvrtým českým jistým účastníkem příští sezony pohárů. Baník obsadil v konečné tabulce čtvrté místo, které znamená start v kvalifikaci Evropské konferenční ligy. Slezané si zahrají poháry poprvé od ročníku 2010/2011.

Baník v nadstavbě premiérově zvítězil a vyrovnal svou nejvyšší výhru v samostatné ligové historii. Slezané v každém z poločasů dali tři branky, dvakrát skórovali Brazilec Ewerton s Filipem Kubalou, v závěru se prosadili Abdullahi Tanko a Patrick Kpozo. Hosté dohrávali jen o devíti bez vyloučených Ondřeje Mihálika a Pavla Jurošky a po nejtěžší porážce v ligové sezoně skončili šestí.

Přestože oba týmy ještě měly šanci na pohárovou Evropu, patrné to bylo jen na jedné straně. Ostrava projevila na trávníku mnohem větší chtíč po vítězství a průběh byl nakonec výrazně jednostrannější, než se předpokládalo.

FC Baník Ostrava – 1. FC Slovácko 6:0 (3:0).
Branky:
28. z pen. a 50. Ewerton, 30. a 36. Kubala, 71. Tanko, 78. Kpozo. Rozhodčí: Machálek – Nádvorník, Kubr – Berka. Žluté karty: Ndefe, Buchta (oba Ostrava). Červené karty: 26. Mihálik, 62. P. Juroška (oba Slovácko). Diváci: 10 190.
FC Baník Ostrava: Letáček – Ndefe (66. J. Juroška), Frydrych, Pojezný, Kpozo – Boula (78. Grygar), Rigo – Buchta (66. Rusnák), Klíma (66. Šín), Ewerton – Kubala (66. Tanko). Trenér: Hapal.
1. FC Slovácko: Heča – Blahút, Hofmann, Kalabiška (89. Holásek), Holzer – Trávník (74. Novotný), Havlík (86. Novák) – Mihálik, Kim Sung-pin (46. Reinberk), P. Juroška – Kvasina (46. Vecheta). Trenér: Baránek.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME