13.02.2022

Super Bowl LVI: Užijte si sportovní svátek v O2 TV!

O2 TV Sport

Redakce O2 TV Sport

Vrchol letošní sezony NFL se nezadržitelně blíží. Už za pár dní nás čeká Super Bowl, tedy finále nejslavnější ligy amerického fotbalu! Souboj Cincinnati Bengals – Los Angeles Rams můžete sledovat v noci z neděle na pondělí v O2 TV na kanálu Premier Sport 2, a to i s obsáhlým hodinovým předzápasovým studiem!

Letošní souboj o vítěze trofeje Vince Lombardiho se uskuteční na SoFi Stadium v Los Angeles. „Podruhé za sebou tedy budeme svědky toho, jak se do posledního zápasu probojoval domácí tým. Po loňském úspěšném tažení Tampa Bay Buccaneers, které k vítězství dotáhl legendární Tom Brady, se letos o podobný počin pokusí i Los Angeles Rams. Na druhé straně ale bude stát mladý tým Cincinnati Bengals, který se z pozice podceňovaného outsidera vyhoupl až do role oblíbenců velké spousty fanoušků po celém světě,“ zve fanoušky ke sledování komentátor O2 TV a redaktor www.nfl.cz Ondřej Horák.

Sportovní svátek

Super Bowl v USA ale není jen samotné utkání. Je to především obrovská show, která se bez nadsázky dá nazvat opravdovým sportovním svátkem. Každý rok se tento přenos umisťuje ve Spojených státech na předních příčkách tabulek sledovanosti. Konkurovat mu může v podstatě jen zahajovací ceremoniál olympijských her a finále mistrovství světa ve fotbale. „Pro Američany je to největší sportovní událost vůbec. Pro příklad rozhodující utkání Stanley Cupu mělo v roce 2019 sledovanost 8,72 milionů diváků a finálová série NBA téhož roku se dostala na průměr 8,4 milionů diváků v USA. Super Bowl LV v roce 2020 91,63 milionů diváků,“ porovnává.

Ovšem nejen ve sledovanosti trhá tento duel rekordy. Je to svátek nejen po sportovní stránce, ale také po té společenské. Každoročně se zkonzumuje zhruba 12,7 tun chipsů, 1,25 milard kuřecích křídel a 3,6 tuny guacamole. „Je to zároveň i velká příležitost pro rodiny a přátele se sejít buď v klidu rodinného krbu, nebo v oblíbeném baru. Podívat se na zajímavé utkání a zkrátka užít si skvělý nedělní podvečer. I v některých městech v České republice a na Slovensku si můžete vyzkoušet parádní atmosféru Super Bowl Party,“ říká.

Half time show

Specialitou Super Bowlu je také koncert v poločasové přestávce. „Pro každého umělce je obrovská čest a prestiž vystoupit v přestávkovém programu. Letos se o zábavu všech diváků postará hned několik umělců z rapové scény. Zhruba v půlhodinovém představení vystoupí Eminem, Snoop Dog, Mary J. Blige, Kendrick Lamar a Dr. Dre. Čili pokud jste fanoušky rapové hudby, neměla by vám half-time show rozhodně uniknout,“ tvrdí Ondřej Horák.

Už z traileru je zřejmé, že half-time všichni účastníci pojali opravdu velkolepě a my se můžeme těšit na další úžasnou podívanou.

Mladí tygři proti silným beranům

Ačkoli je Super Sunday, tedy „Super neděle“ plná skvělé zábavy a dobrého jídla, pořád jde především o sportovní klání mezi dvěma nejlepšími týmy z obou konferencí NFL. Prvním z nich je zástupce konference AFC. Cincinnati Bengals se probojovali do Super Bowlu po dlouhých 32 letech, kdy poměřili své síly San Francisco 49ers. Do letošního play off šli jako čtvrtý nejlepší tým ve své konferenci a asi velmi málo expertů tipovalo jejich postup až do posledního zápasu.

„Věřte tomu, nebo ne, v roce 2020 měli Bengals první výběr draftu, což znamená, že byli nejhorším týmem celé soutěže. Jejich pick se ale obrovsky vyplatil. Zvolili si totiž quarterbacka Joe Burrowa, který je necelé dva roky po vstupu do profesionální soutěže dostal až do Super Bowlu. To jen dokresluje fakt, jak je NFL neuvěřitelně vyrovnaná a zajímavá soutěž. Potvrzení můžeme najít i v průběhu letošních zápasů vyřazovací části. Jeden z těch nejlepších předvedli právě Bengals v konferenčním finále proti velkým favoritům z Kansas City. Chiefs všichni experti a fanoušci už viděli v Super Bowlu. Jenže duo Burrow–Chase zavzpomínalo na časy v LSU a perfektní předvedenou hrou dokázalo sesadit favority z jejich pozice,“ vrací se k nedávným bojům Horák.

„Ovšem nejen skvělý útok, ale především fenomenální obrana dostala Bengals tam, kde nyní jsou. Staré fotbalové přísloví praví, že útok vyprodává stadiony, ale obrany vyhrávají šampionáty. Je to právě družina, kterou hlavní trenér Zac Taylor ve spolupráci s defenzivním koordinátorem Lou Anamurem dali dohromady, a oni se jim teď odměňují v plné parádě. Nebyl to nikdo jiný než defenzivní stratég Anamuro, který vymyslel úplně odlišný obranný plán na druhý poločas zápasu v Kansasu, což vedlo k vítězství a postupu do Super Bowlu,“ pokračuje.

„Jména jako Trey Hendrickson, Logan Wilson, Vonn Bell nebo Jessie Bates III nejsou ta nejzvučnější, ale pod taktovkou Anamura si velmi dobře rozumí a skvěle odvádí svoji práci. Opomíjeným, ale neméně důležitým hráčem je pro každý tým kicker. Bengals si toho svého poměrně neobvykle vybrali v letošním pátém kole draftu a Evan McPherson už ve své nováčkovské sezoně působí jako protřelý veterán, kterého nemůže nic vykolejit z jeho pohody a sebevědomí. Vůbec bych se nedivil, kdyby výsledek Super Bowlu byl na noze tohoto mladíka,“ dodává směrem k týmu Cincinnati Bengals.

Druhým účastníkem je vítěz konference NFC, kterým jsou Los Angeles Rams. „Tým z města andělů před začátkem sezony vsadil vše na letošní ročník. Za poměrně vysokou cenu získali z Detroit Lions quarterbacka Matthewa Stafforda. Ten se ukázal jako velký upgrade oproti Jarredu Goffovi. Nicméně tím posilování týmu Rams neskončilo. V průběhu základní části přivedli ještě hvězdného WR Odella Beckhama Jr., který se ve svém působení v Clevelandu Browns prezentoval poměrně problematickým chováním,“ říká Ondřej Horák.

„Jenže přestup do Rams mu vyloženě prospěl. S přicházejícími výhrami se OBJ víc a víc zapracovával do systému hlavního trenéra Seana McVaye. A vše vygradovalo ve vyřazovací části, kde se stal důležitou oporou týmu z Los Angeles. Významně také pomohl Rams tím, že ulehčil pozici pro nejlepšího wide-receivera letošního ročníku Coopera Kuppa. Kupp dokonce atakoval rekord Calvina Johnsona v počtu nachytaných yardů za jednu sezonu a stal se nejdůležitějším hráčem svého týmu. V klíčových chvílích pomohl Staffordovi hlavně v zápase proti Tampa Bay Buccanneers a dovedl Rams až do Super Bowlu,“ pokračuje.

Aby vyjmenovaných posil nebylo málo, na začátku listopadu získali Rams poměrně senzačně pass-rushera Vona Millera. „I jeho zapracování do týmu šlo trochu pomaleji, než se čekalo, ale zkrátka v tak strategickém sportu, jakým je americký fotbal, nejde vše ze dne na den. Miller ale načasoval svou formu naprosto dokonale a spolu s absolutní defenzivní superstar Aaronem Donaldem vytvořili úžasnou dvojici, které se děsí každý quarterback,“ přibližuje tým Los Angeles Rams.

„A právě tahle parta bude asi největší zbraní Rams proti Bengals. Pokud mají totiž Bengals nějakou slabinu, tak je to právě ofenzivní linie, která má za úkol bránit svého quarterbacka. OL týmu ze Cincinnati vstupovala do play off jako nejhůře hodnocená jednotka a bohužel v divizním kole proti Titans potvrdila veškeré obavy. Joe Burrow byl v tomto zápase devětkrát sackován, a to proti němu ještě nestály takové hvězdy jako je Miller, Floyd a Donald,“ uzavírá.

Jedinečný zážitek na Premier Sport 2

Ať už jste zkušený divák nebo úplný nováček, tak si Super Bowl LVI si užijete. Program na Premier Sport 2 začíná už ve 23.30 hodin. Nejdříve vás navnadíme studiem s komplexním rozborem a od 0.30 hodin začíná zápas, který můžete sledovat na našich obrazovkách včetně half-time show. Bude to skvělá podívaná, takže si zařiďte v pondělí volno a společně si užijeme nejlepší večer v roce.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME