19.11.2021

Sparta se venku souží, Vítkovice přerušily šňůru čtyř proher

HC Vítkovice Ridera / Petr Kotala

Redakce O2 TV Sport

Hokejisté Vítkovic zdolali ve 24. kole extraligy Spartu 3:2, o jejich výhře rozhodl ve 47. minutě útočník Lukáš Krenželok.

Ostravané přerušili šňůru čtyř proher, naopak Pražané prohráli v soutěži devátý z posledních deseti zápasů. Vítkovice porazily tradičního protivníka po dlouhých devíti střetnutích.

„Bylo to vydřené, ale zasloužené vítězství. Podržel nás Aleš Stezka, i hráči mu hodně pomohli. Klukům k takovému vítězství gratuluji,“ nešetřil kouč domácích Miloš Holaň chválou na adresu svých svěřenců.

„Ve třetí třetině nám chyběla síla. Je vidět, že v tom programu, v jakém jsme, nám tolik nejdou nohy. Snaha tam je, ale máme momentálně prázdno,“ řekl sparťanský trenér Josef Jandač po těsné prohře. Jeho tým byl přitom střelecky mírně aktivnější.

HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha 3:2 (1:0, 1:2, 1:0).
Branky a nahrávky:
18. Bernovský (Lednický, Chlán), 27. Solovjov (Chlán), 47. L. Krenželok (Lakatoš, J. Hruška) – 27. Dvořáček (D. Kaše, T. Pavelka), 36. T. Pavelka (Dvořáček, Vitouch). Rozhodčí: A. Jeřábek, Veselý – Bohuněk, Gerát. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 4225.

Souhrn pátečních extraligových utkání

Vladimír Růžička se po dlouhých 32 letech vrátil do mateřského Litvínova, zde prožil výtečný debut na postu hlavního trenéra. Jeho svěřenci mu k jubilejnímu 1000. odkoučovanému zápasu v základní části extraligy nadělili skvělý výkon, Mladou Boleslav porazili 5:0 i díky čtyřem využitým početním výhodám. „Tisící utkání to bylo, ale já jsem to ani moc neřešil. Spíš to, že je to první zápas na střídačce Litvínova. Je to hokejové město a určitě jsem nechtěl zklamat fanoušky, kteří v Litvínově fandí. Musím říci, že odtrénováno mám hodně a nevím, s čím bych to srovnal. Ale jsem poprvé na střídačce doma v Litvínově… Chtěl jsem, abychom uspěli a abych nezklamal fanoušky, kteří mi v Litvínově fandí. A myslím, že jich je jich dost. Asi jsem ještě nikdy nebyl na střídačce tak nervózní jako dneska. Ještě víc, než když jsem trénoval národní mužstvo, což je divný,“ popsal své pocity šťastný jubilant.

Zlín potěšil své fanoušky druhou domácí výhrou v sezoně, nad Olomoucí vedl 3:0, nakonec bral vítězství 3:2. Berani ukončili sérii šesti porážek a snížili ztrátu na předposlední Kladno na deset bodů. „Od začátku do konce jsme byli lepší, až na posledních pět minut, což bylo dáno tím, že jsme dlouho nevyhráli. Malá obava o výsledek přišla, ale zvládli jsme to. Jen jsme měli Olomouci nasypat víc gólů, některé situace jsme přehrávali, konkrétně já,“ pověděl pro www.beranizlin.cz Antonín Honejsek.

Liberecká Home Credit Arena hostila reprízu posledního finále. Bílí Tygři našli recept na Marka Mazance až v závěrečné sedminutovce, během níž se prosadil i Patrik Hrehorčák a rozhodl. Severočeši doma padli potřetí v řadě a jsou až jedenáctí, zato suverénní lídr venku bodoval podesáté za sebou. „První třetina po dlouhé pauze byla opatrná, ve hře bylo hodně chyb. Měli jsme snad tři střely? Každopádně Michal s Ondrou (bratři Kovařčíci) to dobře sehráli. Měl jsem zadní tyč, Ondra mě hezky našel a já jen nastavil hokejku. Bylo to do prázdné,“ pronesl Andrej Nestrašil pro www.hcocelari.cz.

Hradec Králové má rekordní formu, zvítězil v osmém utkání v řadě, což se mu v české nejvyšší soutěži ještě nikdy nepodařilo. Plzeň sice na východě Čech vedla 2:1, tak přesto odešla poražena. Mountfield dokráčel k výhře 7:4 pětibrankovou smrští v rozmezí deseti minut druhé třetiny. „Nestává se často, aby někdo dal pět gólů za třetinu… Podle mě to bylo hlavně dobrým napadáním. Asi jsme tím Plzeň překvapili a proměňovali jsme šance, což je nejdůležitější,“ pochvaloval si královéhradecký útočník Jakub Lev.

Třetí výhru v řadě získala karlovarská Energie. Západočeši potvrdili solidní výkony z domácího ledu, na kterém potěšily své příznivce potřetí v řadě. Klíčová byla 37. minuta, kdy se za stavu 2:1 trefili během 28 sekund Jaroslav Kracík a Patrik Parkkonen, který vyhnal Milana Kloučka z branky. Zato domácí Vladislav Habal lapil 30 z 31 střel. „Bylo to nahoru, dolů. Měli jsme možná více šancí, jeli jsme asi čtyřikrát sami na bránu a nedali jsme. Naštěstí jsme to zvládli a vyhráli. Tři body jsou hodně cenné. Na Kladně jsme ztratili úplně zbytečně, zbytečný prohraný zápas. Říkali jsme si, že to musíme napravit se třetím týmem a naštěstí se to povedlo,“ shrnul pro www.hokejkv.cz Jaroslav Kracík, jenž vstřelil 100. gól v nejvyšší soutěži.

PSG Berani Zlín – HC Olomouc 3:2 (1:0, 2:0, 0:2).
Branky a nahrávky:
8. Vopelka (R. Veselý, T. Hanousek), 21. P. Sedláček (Flynn), 25. Gazda (Mamčics, Honejsek) – 49. Ondrušek (J. Káňa, V. Tomeček), 56. J. Káňa (Řezníček). Rozhodčí: Šír, R. Svoboda – Ganger, Klouček. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 3638.

HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice 4:1 (1:0, 3:1, 0:0).
Branky a nahrávky:
4. Flek (Dlapa), 25. Plutnar (T. Rachůnek, Kulich), 37. Kracík, 37. Parkkonen (T. Mikúš) – 33. R. Kousal (Camara, Říčka). Rozhodčí: Hejduk, Ondráček – Komárek, Rampír. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 2169.

HC Verva Litvínov – BK Mladá Boleslav 5:0 (2:0, 3:0, 0:0).
Branky a nahrávky:
16. Balinskis (Estephan, P. Zdráhal), 17. Hrbas (Stříteský, M. Chalupa), 23. Estephan (Balinskis), 31. Irving (P. Svoboda, Zygmunt), 40. V. Hübl (P. Zdráhal). Rozhodčí: Hradil, Sýkora – Kis, Lučan. Vyloučení: 3:8. Využití: 4:0. Diváci: 4038.

HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha 3:2 (1:0, 1:2, 1:0).
Branky a nahrávky:
18. Bernovský (Lednický, Chlán), 27. Solovjov (Chlán), 47. L. Krenželok (Lakatoš, J. Hruška) – 27. Dvořáček (D. Kaše, T. Pavelka), 36. T. Pavelka (Dvořáček, Vitouch). Rozhodčí: A. Jeřábek, Veselý – Bohuněk, Gerát. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 4225.

Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec 2:4 (0:1, 0:1, 2:2).
Branky a nahrávky:
54. J. Vlach (P. Jelínek), 60. Birner (Filippi) – 16. Nestrašil (M. Kovařčík, O. Kovařčík), 31. M. Roman (Martin Růžička), 56. Hrehorčák, 60. Daňo (Martin Růžička, Kundrátek). Rozhodčí: Lacina, Kika – Brejcha, Votrubec. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 3863.

Mountfield HK – HC Škoda Plzeň 7:4 (1:0, 5:2, 1:2).
Branky a nahrávky:
8. Oksanen (Lev, Smoleňák), 29. Kevin Klíma (Blain), 30. Pilař (Šalda, McCormack), 32. Lamper (Orsava), 36. Nedomlel (Jergl, Kevin Klíma), 38. Kevin Klíma (Perret), 60. Oksanen (Koukal) – 22. Čerešňák (Bulíř), 28. Schleiss (Kodýtek), 54. L. Kaňák (Bulíř), 58. Mertl (Kaňák). Rozhodčí: Úlehla, Pražák – Lederer, Rožánek. Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. Diváci: 4010.

Nejbližší extraligové přenosy na O2 TV Sport

Čtvrtek 25. listopadu 2021 od 17.00 hodin: PSG Berani Zlín – HC Oceláři Třinec.
Moderátor:
Jan Velart. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Miloslav Gureň. Reportér: Jakub Koreis.

Pátek 26. listopadu 2021 od 17.30 hodin: Mountfield HK – HC Sparta Praha.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Jan Velart a Tomáš Zetek. Expert: Roman Málek. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Středa 1. prosince 2021 od 17.30 hodin: Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Libor Basík a Tomáš Zetek. Expert: Jiří Tlustý. Reportér: Jan Hrabal.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME